Μηταράκης: Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τα νησιά

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ

Στοιχεία που δείχνουν τη σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες παρουσίασε στη Βουλή, ο Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020 μετακινήθηκαν από τα νησιά προς την ενδοχώρα 10, 700 διαμένοντες σε δομές, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά να έχει μειωθεί σε 38.000.

Ακόμα, ο υπουργός ανέφερε ότι τον Απρίλιο οι ροές ήταν μηδενικές ενώ το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να απορροφήσει και τις 9.100 νέες αφίξεις του α’ τριμήνου.

Όσον αφορά το θέμα των κρουσμάτων σε δομές μεταναστών στα νησιά σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Νότης Μηταράκης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Παράλληλα, σημείωσε ότι σε 100.000 διαμένοντες σε δομές τα κρούσματα είναι μόλις 0,2% ενώ τόνισε ότι στις 93 δομές που υπάρχουν στη χώρα, κρούσμα επιβεβαιώθηκε μόνο σε τρεις δομές.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας, στην ερώτηση του οποίου απάντησε ο Νότης Μηταράκης, χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τις δομές υποστηρίζοντας ότι δεν νοείται να λαμβάνονται μέτρα και να γίνονται έλεγχοι κατόπιν εορτής και αφού έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Κρανίδι.