Κορωνοϊός: Επιτακτική η τρίτη δόση για την «Όμικρον»

Τι εισηγείται ο Ηλίας Μόσιαλος στα Παραπολιτικά

Αναµενόµενο ήταν το πρώτο κρούσµα του στελέχους Όµικρον του νέου κορωνοϊού, το οποίο επιβεβαιώθηκε την Πέµπτη στη χώρα µας, ενώ ο Εθνικός Οργανισµός ∆ηµοσίας Υγείας (ΕΟ∆Υ) θα γνωρίζει σήμερα εάν κάποια από τις στενές επαφές του κρούσµατος, το οποίο παραµένει σε καραντίνα στα Χανιά, όπως και οι στενές επαφές του, είναι θετική στο νέο κοροναϊό και το στέλεχος Οµικρον.

 

 

 

Σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά διεθνώς, 50 µεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 32, δηλαδή οι διπλάσιες από τις 16 του στελέχους ∆έλτα του νέου κορωνοϊού, βρίσκονται στην πρωτεΐνηακίδα του στελέχους Οµικρον, του λεγόµενου και ως «στελέχους Μποτσουάνα», και έχουν προκαλέσει, εδώ και δώδεκα ηµέρες, διεθνή συναγερµό στις υγειονοµικές Αρχές, στα πανεπιστήµια και στους ανεξάρτητους ειδικούς επιστήµονες και ερευνητές.

Η εξάπλωση του στελέχους Οµικρον είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει, κατ’ αρχάς, τη σηµασία και την αξία των Μη Φαρµακευτικών Παρεµβάσεων (ΜΦΠ) για τον έλεγχο και τον περιορισµό της διασποράς της πανδηµίας. Η χρήση µάσκας παντού, η αυστηρή τήρηση των φυσικών αποστάσεων, αλλά και η ευλαβική τήρηση των κανόνων της ατοµικής και της αναπνευστικής υγιεινής έρχονται εκ νέου στην πρώτη γραµµή της µάχης κατά του νέου κορωνοϊού.

Τι αναφέρει η Pfizer

Την ίδια στιγµή, σύµφωνα µε την ανακοίνωση των φαρµακευτικών εταιρειών Pfizer – BioNTech, ακόµα και µέχρι το τέλος της ερχόµενης εβδοµάδας θα έχουµε τα αποτελέσµατα των ερευνών επί της φυσιολογίας και της κλινικής συµπεριφοράς του στελέχους Όµικρον, ενώ σε περίπου ενενήντα ηµέρες από σήµερα εκτιµάται ότι είναι απολύτως δυνατόν να έχουµε ένα νέο, άκρως αποτελεσµατικό και αρκούντως ασφαλές εµβόλιο κατά του στελέχους αυτού.

Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας ονόµασε το νέο στέλεχος Β.1.1.529 «Οµικρον» και το χαρακτήρισε «στέλεχος ανησυχίας»

Μαζικός όσο και εύλογος είναι ο προβληµατισµός των πολιτών της χώρας µας σχετικά µε το ενδεχόµενο η καταγραφή και η εξάπλωση του στελέχους Όµικρον του νέου κορωνοϊού να επιβάλουν τελικά την επίσπευση της λήψης της τρίτης δόσης του εµβολίου σε διάστηµα µικρότερο από το εξάµηνο µετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, που ισχύει σήµερα.

Τι λένε μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Μάλιστα, µέλη της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας αναφέρουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Χρειαζόµαστε και αναζητούµε περισσότερα δεδοµένα σχετικά µε τα επίπεδα της προστασίας που παρέχουν τα ήδη κυκλοφορούντα εµβόλια έναντι του νέου στελέχους Όµικρον. Μας ενδιαφέρει πολύ να γνωρίζουµε τα επίπεδα προστασίας έναντι της σοβαρής λοίµωξης COVID-19 και έναντι του θανάτου, προκειµένου να είµαστε σε θέση να εκτιµήσουµε τόσο εάν χρειαζόµαστε ένα νέο, αποτελεσµατικό και ασφαλές εµβόλιο κατά του στελέχους αυτού όσο και εάν υπάρχει η αναγκαιότητα και η σκοπιµότητα να φέρουµε τη λήψη της τρίτης δόσης του εµβολίου κατά του νέου κοροναϊού νωρίτερα από την ολοκλήρωση του εξαµήνου από τη λήψη της δεύτερης».

ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Πρέπει όλοι να προσέλθουμε στον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού

Τα «Π» απευθύνθηκαν, επίσης, στον κ. Ηλία Μόσιαλο, στον οποίο έθεσαν τον σχετικό προβληµατισµό. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισµούς για τα θέµατα του νέου κοροναϊού είναι σαφής και κατηγορηµατικός: «Εκείνο στο οποίο µας υποχρεώνει η καταγραφή και η εξάπλωση του στελέχους Οµικρον του νέου κορωνοϊού έχει να κάνει, κατ’ αρχάς, µε την τρίτη δόση του εµβολίου.

Μία από τις μεταλλάξεις προκαλεί ανησυχία, γιατί πιθανώς λόγω θέσης -και σε σύγκριση με τη Δέλτα- μπορεί να καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό

Η λήψη της τρίτης δόσης καθίσταται πλέον επιτακτική στα χρονικά διαστήµατα τα οποία έχουν καθορισθεί και ισχύουν διεθνώς και στη χώρα µας. Πρέπει όλοι να προσέλθουµε στον εµβολιασµό κατά του νέου κορωνοϊού και όλοι οι πλήρως εµβολιασµένοι πρέπει απαραιτήτως να προσέλθουµε επίσης για τη λήψη της τρίτης δόσης του εµβολίου, µε τη συµπλήρωση του εξαµήνου από τη λήψη της δεύτερης δόσης».

Πηγή: parapolitika.gr