Τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δηλαδή την ανάγκη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα και τον ρόλο της Ελλάδας, ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της 28ης υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ που διεξήχθη στη Στοκχόλμη.
Πέραν αυτού, ο κ. Δένδιας είχε σειρά διμερών επαφών με στόχο να προωθήσει « την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026, αλλά επίσης για να έχουμε κατανοήσεις σε περιφερειακά ζητήματα που αφορούν και ενδιαφέρουν την Ελλάδα».
Ειδικότερα, συναντήθηκε με σειρά υπουργών Εξωτερικών, ενώ σύντομη συνάντηση είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δεν θα το έλεγα συνάντηση, θα το έλεγα κοινωνική χειραψία. Όπως ξέρετε, τον κ. Çavuşoğlu τον ξέρω πάνω από είκοσι χρόνια. Κατά συνέπεια, αυτονόητο ήταν ότι αφού βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο και θα χαιρετιόμασταν και θα λέγαμε μερικά πράγματα», διευκρίνησε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο.
Lors d’une intervention sur un vol de véhicule à Cherbourg, deux policiers ont été blessés. Soutien à la police nationale.
— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) December 2, 2021
Αναλυτικά ο κ. Δένδιας δήλωσε:
Είχα την τιμή σήμερα να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ παρουσία 57 Υπουργών Εξωτερικών, η πρώτη φυσική παρουσία μετά την έναρξη της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής μου ανέπτυξα τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δηλαδή την ανάγκη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.
Και επίσης, είχα τη δυνατότητα να αναλύσω το ελληνικό παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς η Ελλάδα ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Από εκεί και πέρα ήταν και μια ευκαιρία για μια πολύ μακρά σειρά διμερών επαφών.
Πρώτον, με στόχο να προωθήσω την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026, αλλά επίσης για να έχουμε κατανοήσεις σε περιφερειακά ζητήματα που αφορούν και ενδιαφέρουν την Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκα με τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών. Τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, προκειμένου για να έχουμε μία σαφή κατανόηση τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, πέραν της προώθησης και των οικονομικών σχέσεων [Ελλάδας-Καζακστάν]. Και από κει και πέρα, με την Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, μίας χώρας η οποία εξελίσσεται σε μία προβληματική κατάσταση στα Βαλκάνια. Τον Βούλγαρο Υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο των σχέσεών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με Υπουργούς Εξωτερικών μικρότερων χωρών, όπως η Ανδόρρα και o Άγιος Μαρίνος. Πάντοτε, τέτοιες συναντήσεις είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να προωθήσει κανείς τους εθνικούς στόχους και τις ελληνικές αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης της ασφάλειας και της σταθερότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε και μία σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών από ό,τι είδαμε σε μία φωτογραφία;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα το έλεγα συνάντηση, θα το έλεγα κοινωνική χειραψία. Όπως ξέρετε, τον κ. Çavuşoğlu τον ξέρω πάνω από είκοσι χρόνια. Κατά συνέπεια, αυτονόητο ήταν ότι αφού βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο και θα χαιρετιόμασταν και θα λέγαμε μερικά πράγματα.
Έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας τόνισε στην παρέμβασή του ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την υποχρέωση των κρατών που μετέχουν στον ΟΑΣΕ να σέβονται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει ρητά για την απειλή ή τη χρήση βίας, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα καταδικάζει πλήρως την όποια προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, από όπου και αν προέρχεται, για πολιτικούς σκοπούς, ενώ επισήμανε ότι τα σύνορα των κρατών – μελών της ΕΕ είναι ευρωπαϊκά σύνορα.
Όσον αφορά τις διμερείς συναντήσεις, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ομόλογό του υπουργό του Καζακστάν, με τον οποίον εξετάσθηκε η προώθηση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας.
Επί τάπητος τέθηκε και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, με τον Έλληνα υπουργό να τονίζει ότι τυχόν νέα αποσταθεροποίηση της χώρας ενέχει κινδύνους για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και κάλεσε σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε συμμετάσχει επίσης σε Υπουργική Διάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησε τη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.
Επίσης, συναντήθηκε με την ομόλογό του της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Bisera Turkovic, στην οποία επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ενότητα της χώρας μέσα από ένα λειτουργικό μοντέλο διακυβέρνησης. Ωστόσο, αναφέρθηκε και στην ανησυχία της Αθήνας για τις εξελίξεις στη χώρα, δηλώνοντας βούληση και προθυμία να συνδράμει στην εξομάλυνση της κατάστασης ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή της προοπτική.
Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ Ararat Mirzoyan, στον οποίο τόνισε τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στον Καύκασο. Για το ορεινό Καραμπάχ, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάεδα στηρίζει την ομάδα Μινσκ, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.
Σύντομη συνάντηση, την πρώτη από το 2019, είχε με τον Αζέρο ΥΠΕΞ Jeyhun Bayramov, στον οποίο τόνισε την ανάγκη αποφυγής χρήσης βίας και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ομόλογό του του Αγίου Μαρίνου Luca Beccari, με τον οποίο υπέγραψε μνημόνιο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.
Επίσης συζητήθηκε η συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ελληνική υποψηφιότητα για θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026.
Η συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς συζητήθηκε επίσης και κατά την συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας Maria Ubach Fon.