Quantcast

Δούρου για κουνουποκτονίες: «Με την υγεία των πολιτών δεν παίζουμε»

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ερώτηση 10 σημείων και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για τις κουνουποκτονίες κατέθεσε η Δύναμη Ζωής προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας.

Στη σημερινή συγκυρία κατά την οποία η κοινωνία χειμάζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δεν υπάρχει η πολυτέλεια χαλάρωσης σε κανένα υγειονομικό μέτωπο, όπως είναι εκείνο των έγκαιρων και αποτελεσματικών ψεκασμών κουνουποκτονίας στην Περιφέρεια Αττικής. Ψεκασμών απαραίτητων ειδικά την περίοδο που διανύουμε για τις νυμφοκτονίες, για την αποτροπή του πολλαπλασιασμού των κουνουπιών και τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου που τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας και απειλεί ανθρώπινες ζωές.

Απαιτούνται έτσι τώρα απαντήσεις σε ένα θέμα που ο νυν Περιφερειάρχης είχε κατά κόρον χρησιμοποιήσει ασκώντας αβάσιμη κριτική στη Διοίκηση της Δύναμης Ζωής, για λόγους στείρας αντιπολίτευσης και δημιουργίας εντυπώσεων, χρησιμοποιώντας μάλιστα όλες του τις ιδιότητες, από αυτή του δημάρχου ως εκείνη το προέδρου του ΙΣΑ, απειλώντας ακόμη και με εισαγγελείς.

Σήμερα λοιπόν έχοντας και τον τίτλο του Περιφερειάρχη Αττικής, οφείλει να απαντήσει, ενώπιον των πολιτών, σχετικά με το αν, κατά πόσο και πώς έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα τα όσα μεγαλόστομα και πομπωδώς εξήγγειλε και χρησιμοποιούσε ως προεκλογικές κορώνες για να αποδομήσει το έργο της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής και να ξεγελάσει τους πολίτες της Αττικής.

Σήμερα καλείται να αποδείξει αν από τις ενέργειες της διοίκησής του πραγματικά προστατεύεται η Δημόσια υγεία.

Για τον λόγο αυτό η Δύναμη Ζωής κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για το σοβαρό και κατεπείγον θέμα των κουνουποκτονιών.

“Με την υγεία των πολιτών δεν παίζουμε. Κατά τη θητεία της στη Διοίκηση της Περιφέρειας η “Δύναμη Ζωής” έλαβε, σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, τα απαραίτητα μέτρα τόσο για τους έγκαιρους ψεκασμούς όσο και για την ενημέρωση των συμπολιτών μας. Και αυτό γιατί η Δημόσια υγεία αποτελούσε προτεραιότητα ζωής. Μας επέβαλλε την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση πολιτικών για την υγεία και όχι επικοινωνιακών προφάσεων αυτοπροβολής. Μας επέβαλλε έργα και όχι επικοινωνία έργων. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας δεν είναι ιλουστρασιόν εικόνα, απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις από τη σημερινή Διοίκηση”, δήλωσε σχετικά η Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ο έλεγχος και οι ψεκασμοί για κουνούπια ξεκινούν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου κάθε χρόνο (προνυμφοκτονίες). Ωστόσο με έκπληξη η Δύναμη Ζωής διαπίστωσε στην Οικονομική Επιτροπή ότι σημαντικές δράσεις που κάθε χρονιά αναλάμβανε η Περιφέρεια Αττικής δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί! Ενώ  ένα.. Δελτίο Τύπου στις αρχές Μαρτίου, ενημέρωνε ότι η Διοίκηση “ΘΑ” ξεκινήσει πρόγραμμα ψεκασμών και ότι “ΘΑ βρίσκεται σε επαγρύπνηση”.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του  καλαμιώνα της Ψάθας. Δεν έχει γίνει ακόμη ο καθαρισμός του με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικό πρόγραμμα ψεκασμών προνυμφών και να αποτελεί η περιοχή της Ψάθας εστία ανάπτυξης κουνουπιών, επηρεάζοντας όλη τη Δυτική Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση Δούρου είχε διαθέσει για την περίοδο 2018 – 2020, 3 εκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια ψεκασμών από εδάφους και αέρος, οι οποίοι ξεκινούσαν αρχές Μαρτίου και ολοκληρώνονταν το Νοέμβριο κάθε χρονιάς

Η σημερινή Διοίκηση λοιπόν οφείλει να εγκαταλείψει τις λογικές του “βλέποντας και κάνοντας” και της “τελευταίας στιγμής” και να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα καλούμε τη σημερινή Διοίκηση να απαντήσει τεκμηριωμένα (με την κατάθεση εγγράφων και στοιχείων και όχι με γενικολογίες που απαντά συνήθως), για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και για κάθε δήμο της Αττικής, στα εξής 10 κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες;
  2. Ποιο είναι το ποσό που έχει επιπλέον διαθέσει για φέτος ο κ. Πατούλης για τις κουνουποκτονίες και πως κατανέμεται στις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, από αυτό που είχε διαθέσει η διοίκηση της Ρένας Δούρου;
  3. Έχει προβεί στις απαιτούμενες διαδικασίες για την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών (σχέδιο διακήρυξης, τεύχη δημοπράτησης, κα), που απαιτούν χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί  η διαγωνιστική διαδικασία και να συναφθούν οι σχετικές συμβάσεις, για την διασφάλιση πολυετούς προγράμματος ψεκασμών, με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του 2020, η σημερινή Διοίκηση καλύπτεται από τον τελευταίο διαγωνισμό της διοίκησης της «Δύναμης Ζωής» και με τι προϋπολογισμό; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα και οι σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Περιφέρειας.
  4. Έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως προβλέπεται,  με σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών (ρέματα, πάρκα, φρεάτια κ.λπ) στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της Περιφέρειας;
  5. Πως ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αττική; Έχει προσλάβει ειδικούς επιστήμονες ο κ. Πατούλης;
  6. Έχει προβλέψει λειτουργία τεχνικών κλιμακίων της Περιφέρειας για τον έλεγχο της πορείας των ψεκασμών, με επαναπροσδιορισμό των παραμέτρων για στοχευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος;
  7. Έχει συνεργασθεί η Περιφέρεια Αττικής με την επιστημονική κοινότητα; Με ποιους φορείς συγκεκριμένα;
  8. Σε τι ενέργειες έχει προβεί για τον συντονισμό των Δήμων και την καταγραφή των αναγκών τους;
  9. Σε τι δράσεις έχει προβεί η Περιφέρεια Αττικής για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και τα μέτρα ατομικής προστασίας;
  10. Και τέλος, αλλά όχι έλασσον, πότε επιτέλους θα προχωρήσει σε καθαρισμούς και αποψιλώσεις στον καλαμιώνα της Ψάθας που έχει θέσει ήδη σε κίνδυνο τις περιοχές της Δυτικής Αττικής;

Για όλα τα παραπάνω ζητείται να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα και οι σχετικές αποφάσεις.

Στη θητεία της στη Διοίκηση της Περιφέρειας, η Δύναμη Ζωής, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εμβρυακή κατάσταση όσον αφορά τις κουνουποκτονίες. Ωστόσο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα και να προχωρήσει, με όρους διαφάνειας, σε διαγωνιστικές διαδικασίες για τη διενέργεια ψεκασμών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Τελευταία ήταν η μεγάλη διαγωνιστική διαδικασία προϋπολογισμού περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ που καλύπτει όλη την Αττική για ψεκασμούς εδάφους και αέρος.

Επιπλέον, συνεργάσθηκε προγραμματικά με επιστημονικά κέντρα (π.χ. Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) τόσο για τον σχεδιασμό των δράσεών της όσο και για την εκπόνηση ειδικών επιστημονικών προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης του κοινού.