H προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με την ομόλογό του της Γκάνα, Σέρλι Άγιορκορ Μπότσγουεϊ, στην πρωτεύουσα της χώρας Άκρα.
Επί τάπητος τέθηκε, συγκεκριμένα, το πλέγμα των διμερών σχέσεων, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Γκάνα.
«Υπέγραψα με την ομόλογό μου της Γκάνας, Σέρλι Άγιορκορ Μπότσγουεϊ, μνημόνιο Κατανόησης για Διμερείς Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών» έγραψε στο Twitter ο κ.Δένδιας μετά τη συνάντηση.
Υπέγραψα με την ομόλογό μου της Γκάνας @AyorkorBotchwey Μνημόνιο Κατανόησης για Διμερείς Διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπ.Εξωτερικών 🇬🇷 & 🇬🇭 – I signed with #Ghana counterpart @AyorkorBotchwey #MoU on Bilateral Consultations between @GreeceMFA & @GhanaMFA. pic.twitter.com/yvmIe6tfd6
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 25, 2021
Συναντήθηκα με την ΥΠΕΞ της Γκάνας @AyorkorBotchwey. Συζήτηση για:
🔹ενίσχυση πολιτικών & οικονομικών σχέσεων 🇬🇷-🇬🇭 με έμφαση σε επενδύσεις
🔹κοινή προσήλωση στην αρχή της ελευθερίας ναυσιπλοΐας & το Διεθνές Δίκαιο Θάλασσας
🔹σχέσεις 🇪🇺-🇬🇭 pic.twitter.com/hBmZmQ2If5— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 25, 2021
Ειδικότερα, στο μενού των συνομιλιών βρέθηκαν η ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Γκάνα, με έμφαση τις επενδύσεις, η κοινή προσήλωση στην αρχή της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και στο Διεθνές Δίκαιο Θάλασσας, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Γκάνα.
Διπλωματικές πηγές δίνουν έμφαση στο ότι η Γκάνα και η Γκαμπόν θα αναλάβουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 και για διάστημα δύο ετών θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σημειώνουν πως δεδομένης της ελληνικής υποψηφιότητας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26, καθώς και τη διαχρονική σημασία που έχει το ΣΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, και πιο πρόσφατα άλλα ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η Λιβύη και η Συρία, κρίνεται επιτακτική η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Μέχρι στιγμής, μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο, επισημαίνουν, ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκτεταμένες διμερείς επαφές με ομολόγους του από 11 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2022-25. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται τα πέντε μόνιμα μέλη (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία), με τρεις εκ τις οποίες η χώρα μας έχει επίσης υπογράψει σημαντικές συμφωνίες.