Quantcast

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών: Συγκέντρωση το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος

Τη συγκέντρωση οργανώνει η ΑΔΕΔΥ

Στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6 το απόγευμα ενώνουν τις φωνές τους ΑΔΕΔΥ, φεμινιστικές οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

 

 

Διαβάστε το δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ, πατώντας ΕΔΩ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει και το Κέντρο Διοτίμα διεκδικώντας: το δικαίωμα σε μια αξιοβίωτη ζωή με σεβασμό στην αξιοπρέπεια, στην αυτονομία, στον αυτοπροσδιορισμό και στην ελευθερία μας να αποφασίζουμε εμείς για τις εαυτές μας παντού: στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, στον πολιτικό στίβο, στον συνδικαλισμό, στην τέχνη, στις προσωπικές σχέσεις.

Τα αιτήματα

-Νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας εφόσον ο ισχύων Ποινικός Κώδικας δεν καλύπτει την έμφυλη και κοινωνική διάσταση του φαινομένου, τις διακρίσεις, την ανισότητα και την ανισορροπία δύναμης που αποτελούν δομικά στοιχεία των γυναικοκτονιών.

-Πρόληψη και προστασία από την έμφυλη κακοποίηση και βία εκ μέρους της πολιτείας όλων των γυναικών και θηλυκοτήτων, ιδιαιτέρως των πιο ευάλωτων, χωρίς διακρίσεις.

-Διασφάλιση ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές (αστυνομία, δικαστικές αρχές, ιατρικοδικαστικό προσωπικό, στελέχη προνοιακών και κοινωνικών δομών, κ.λπ.) θα εφαρμόζουν τους ισχύοντες νόμους, θα σέβονται και θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ατόμων που είναι επιζώσες/επιζώντες έμφυλης βίας.

-Ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των γυναικών/θηλυκοτήτων στις υποστηρικτικές δομές (γραμμή ΣΟΣ, συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας), με ειδικά μέτρα για τα άτομα με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ και διασφάλιση της βιωσιμότητας του Δικτύου Δομών της ΓΓΙΦ με επαρκείς και σταθερούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

-Επέκταση και ενίσχυση του Δικτύου Δομών προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες και η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης, νομικής εκπροσώπησης και κυρίως για καταλύματα φιλοξενίας των επιζωσών

-Θεσμοθέτηση και ένταξη συμπεριληπτικής σεξουαλικής αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

-Απόσυρση των νόμων που σχετικοποιούν, υπονομεύουν ή θέτουν σε διακινδύνευση τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών ή τις εγκλωβίζουν σε στερεοτυπικούς πατριαρχικούς και ανισότιμους ρόλους (π.χ. του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, του νόμου που καθιστά το ΣΕΠΕ ανεξάρτητη αρχή και δεν διασφαλίζει στην πράξη τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, των άρθρων του ΠΚ που βάλλουν κατά της προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας που επιλέγουν την δικαστική οδό, κ.λπ.).

-Ενίσχυση των φεμινιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν επιζώσες έμφυλης βίας με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο ολοκληρωμένη πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας.

Η νομοθεσία στην χώρα μας για τη βία κατά των γυναικών

Ν. 4531/2018 | Νόμος για την καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών:

Πρόκειται για την ενσωμάτωση και κύρωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης-σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Χαρακτηριστικό της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι ότι αποδίδει έμφαση στην πρόληψη. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών να εξασφαλίσουν την κατάρτιση επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα βίας και την υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ασκούμενης βίας κατά των γυναικών προβλέπεται η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών και υπηρεσιών με αντικείμενο την προσφορά ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής αλλά και ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες- θύματα έμφυλης βίας.

Βασική της καινοτομία συνιστά η ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης υπό την ονομασία η GREVIO.

Ως ανεξάρτητο όργανο συγκροτείται από τεχνοκράτες και είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης, από τα κράτη-μέλη που την έχουν υπογράψει.

Ακόμα, τροποποιήθηκαν διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, ώστε να εναρμονιστούν με τη Σύμβαση, όπως η κατάργηση της διάταξης του ποινικού κώδικα που προέβλεπε την παύση της ποινικής δίωξης, αν μεταξύ του δράστη του αδικήματος της αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών και του θύματος τελέστηκε γάμος.