Κορωνοϊός: Τρομάζουν τα νούμερα της πανδημίας – 1.000 νεκροί σε δύο εβδομάδες

Ανεμβολίαστοι το 85% των διασωληνωμένων

Σε συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας παραμένουν αρνητικά.

 

 

Οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και οι νεκροί καταγράφουν συνεχώς άνοδο και οι ειδικοί φοβούνται επιδείνωση της κατάστασης το δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο.

Οι ασθενείς που κατέληξαν λόγω Covid-19 τον Νοέμβριο ανέρχονται σε 1.074, δηλαδή μέσα σε 17 ημέρες είναι σχεδόν όσοι είχαν καταγραφεί όλο τον Οκτώβριο (1.107). Στα νοσοκομεία οι εισαγωγές ασθενών αυξάνονται συνεχώς.

Την Τετάρτη οι νοσηλευόμενοι ήταν σχεδόν 4.100 με τους 920 να βρίσκονται σε ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Επίσης, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 561, προκαλώντας ανησυχία για τον Δεκέμβριο, ο οποίος λόγω εορτών και ψύχους αναμένεται να πάρει τα πρωτεία στη μετάδοση της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων.

Μάχη με τον χρόνο για αύξηση των εμβολιασμών

Όσο περνούν οι ημέρες και μπαίνουνμε στον χειμώνα επιτείνεται η προσπάθεια κυβέρνησης και επιστημόνων να πειστούν ή να αναγκαστούν όσο το δυναντόν περισσότεροι από τους πολίτες που είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω ιδεοληψίας επιμένουν να κρατούν την κοινωνία ανοχύρωτη απέναντι στην φονική πανδημία.

Η θωράκιση των πολιτών μέσω του εμβολιασμού παραμένει ο κρίσιμος παράγοντας για να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ.

Οι επιστήμονες απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό πρώτης δόσης αλλά και για την ενίσχυση με την αναμνηστική δόση και υπενθυμίζουν παράλληλα τη δύσκολη και συχνά μοιραία έκβαση της πορείας των ανεμβολίαστων ατόμων που μολύνονται και νοσούν από κοροναϊό.

Τα στοιχεία δείχνουν σταθερά ότι ποσοστό 83%-85% των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία είναι μη εμβολιασμένοι.

Αναλυτικά στοιχεία για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους που μολύνονται και νοσούν και νέες διευκρινίσεις για τη ζωτική προστασία που παρέχουν τα εμβόλια θα παρουσιαστούν σήμερα από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, κ. Θεοκλή Ζαούτη.

Οι 28 πιο επιβαρυμένες περιοχές

Συνολικά 28 Περιφερειακές ενότητες, με περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της επικράτειας βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» και το «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.

Η ελαφρά μείωση της διασποράς των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να εκτιμηθεί από τους ειδικούς τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται πως τόσο ο δείκτης μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) όσο και τα ποσοστά θετικότητας σε όλη τη χώρα κατέγραψαν μείωση το τελευταίο επταήμερο, φτάνοντας στο 1,11 και 0,9% αντίστοιχα, έναντι 1,27 και 1,05% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποιες περιοχές μπήκαν στο κόκκινο

Στο «κόκκινο» μπήκαν η Θεσπρωτία, το Ρέθυμνο, η Άρτα, η Λακωνία και η Κόρινθος. Το Ρέθυμνο είναι η πρώτη περιοχή της Κρήτης που μπήκε στο κόκκινο.

Οι περιφέρειες με αυξημένες νοσηλείες λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, παρότι η περιοχή έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (ανέρχεται στο 47,7% ο αριθμός όσων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση) είναι θωρακισμένοι οι ηλικιωμένοι, γεγονός που κρατά χαμηλές και τις νοσηλείες με covid-19.

Η ενίσχυση των εμβολιασμών στη Δυτική Αττική απασχολεί τους αρμόδιους, όπως και στη Μεσσηνία (55,8% κάλυψη αλλά με αυξημένες νοσηλείες ηλικιωμένων), στην Αχαϊα (53, 9% και πολλές νοσηλείες, χθες στα δύο νοσοκομεία νοσηλεύονταν 180 ασθενείς) και τον Έβρο (52,9% κάλυψη και ανοδική τάση στα νέα κρούσματα).