Quantcast

Κορωνοϊός: Στα ύψη και σήμερα τα κρούσματα – Στις 7.000 οι νέες μολύνσεις

«Ψυχρολουσία» αναμένεται και σήμερα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ

Χωρίς ενδείξεις υποχώρησης εξελίσσεται η έξαρση της πανδημίας του φονικού κορωνοϊού στη χώρα μας.

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, σήμερα αναμένονται να αγγίξουν τις 7.000 μολύνσεις, στοιχείο που δείχνει τη διασπορά και την έξαρση του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Υπό πίεση οι ΜΕΘ – «Μπλόκο» στους άνω των 65 που δεν θα κάνουν τρίτη δόση εξετάζει η κυβέρνηση

Αρνητική στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων είναι η κυβέρνηση καθώς εκτιμά ότι τα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ως στόχο τη μεταστροφή των ανεμβολίαστων έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Παρόλο που το ΕΣΥ δέχεται ισχυρές πιέσεις από την πανδημία, τα επιστημονικά δεδομένα που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι είναι εφικτό έως τις αρχές Δεκεμβρίου η πανδημία να ανασχεθεί, καθώς εκτιμάται ότι με την αύξηση των εμβολιασμών, ως τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 7 εκατ. πολίτες, ποσοστό ικανοποιητικό, αν συνυπολογιστούν και όσοι έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα. Το σύνολο αυτό μπορεί να επιτρέψει στη χώρα να χτίσει τείχος ανοσίας έως τα Χριστούγεννα.

Αισιοδοξία από την αύξηση των εμβολιασμών

Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν κλειστεί περισσότερα από 200 χιλιάδες νέα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου, στοιχέιο που δείχνει πως η έξαρση της πανδημίας σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα… έβαλαν μυαλό σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Για την τρίτη δόση, σε σύνολο 2,1 εκατ. πολιτών που μπορούν να την κάνουν αυτή την περίοδο, η κάλυψη φτάνει το 50% (εμβολιασμένοι και νέα ραντεβού). Για το υπόλοιπο 1 εκατ., στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι «δεν θα υπάρξουν προβλήματα».

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Παρασκευής όσοι έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν το ραντεβού τους για την ενισχυτική δόση.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η εφαρμογή για το μητρώο εμβολιασθέντων και το μητρώο νοσήσαντων εξωτερικού. Με την εγγραφή στα εν λόγω μητρώα οι πολίτες που εμβολιάστηκαν ή νόσησαν στο εξωτερικό θα μπορούν να παίρνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό και στη συνεχεία να κάνουν και την τρίτη δόση.

Κατηγορηματικό «όχι» Μητσοτάκη σε μοντέλο Αυστρίας

«Έχουμε αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα εφαρμόσουμε το μοντέλο της Αυστρίας, όπου επιβάλλεται ολικό lockdown για ανεμβολίαστους” δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο, τονίζοντας ότι κρίνει «αποτελεσματική τη στρατηγική της κυβέρνησης», καθώς οδήγησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες «σε μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει μόνο ένα από τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα. Το κλιμακωτό ωράριο στην προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο, με εφαρμογή από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα γραφεία, ενώ παράλληλα θα αποσυμοφρήσει το κυκλοφοριακό και τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς.

Περιορισμοί για τους αρνητές της τρίτης δόσης

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της τρίτης δόσης με την ισχύ του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού για τους άνω των 65 ετών, η χώρα μας αναμένει τις αποφάσεις της Ευρώπης.

Έως τώρα εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία των κρατών μελών, ίσως στα τέλη Νοεμβρίου, που θα προβλέπει ότι οι πολίτες άνω των 65 ετών που επιλέγουν να μην κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με περιορισμούς στην είσοδό τους σε κλειστούς χώρους αλλά και στα ταξίδια τους εντός της Ευρώπης.

Τα μέτρα που εξετάστηκαν αλλά έχουν παγώσει

Έως τώρα η κυβέρνηση απορρίπτει τις εισηγήσεις των ειδικών για:

α). Εκ περιτροπής τηλεργασία στον δημόσιο τομέα.

β). Μειωμένη πληρότητα, στο 80% αντί για 100%, σε μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα κ.α..

γ). Την επίδειξη αρνητικού rapid test για είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές, κάνουν σαφές στους ανεμβολίαστους, για άλλη μία φορά, ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα χαλαρώσουν στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σταθερά στο 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Ανησυχητικά εξελίσσεται έως τώρα η αναλογία νέων ημερησίων εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας ως προς τα αντίστοιχα νέα ημερήσια εξιτήρια και όλα δείχνουν ότι το ΕΣΥ της χώρας μας θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τις ροές ασθενών με COVID – 19 προς αυτό.

Τη στιγμή κατά την οποία η πληρότητα των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας βρίσκεται καθηλωμένη γύρω από το 90%, όση και η πληρότητα των κοινών κλινών ΜΕΘ για ασθενείς της λοιπής νοσηρότητας και για πολυτραυματίες, με τη Θεσσαλονίκη να σημειώνει ακόμη πιο υψηλά ποσοστά πληρότητας κλινών ΜΕΘ και ΜΕΘ COVID – 19, νέο αρνητικό ρεκόρ για το τρέχον επιδημικό κύμα του νέου κορωνοϊού σημείωσε χθες Τρίτη 16 Νοεμβρίου, η χώρα μας, με… 442 νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στο ΕΣΥ όλης της χώρας, ενώ τα νέα εξιτήρια δεν ξεπέρασαν ούτε για σήμερα τα… 125 πανελλαδικά, όσα ακριβώς και για τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Είναι προφανές ότι εάν αυτή η αναλογία, σχεδόν 1:4, μεταξύ εξιτηρίων και εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας συνεχισθεί για ένα ικανό χρονικό διάστημα, τότε η πίεση στο σύστημα Υγείας θα εξελιχθεί δραματικά και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ένταξη ιδιωτικών κλινικών της Αττικής στο σύστημα της γενικής εφημερίας των νοσοκομείων του του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς έχουν αυξηθεί θεαματικά τα διενεργούμενα ημερήσια διαγνωστικά τεστ και ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά γύρω στο 1,5%, ενώ αυτός ο δείκτης μειώθηκε σήμερα στο 1,22%, έναντι του 1,35% για την περασμένη Τρίτη 9 Νοεμβρίου.

Αρχίζει η επιστράτευση γιατρών

Το αργότερο ως αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, τουλάχιστον 100, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, κυρίως πνευμονολόγων και παθολόγων. Μέχρι χτες οικειοθελή συμμετοχή είχαν δηλώσει λιγότεροι από 30 γιατροί.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της αναστολής εργασίας των 6.000 υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος πρότεινε μάλιστα να εξεταστούν άλλες ποινές αντί της αναστολής, όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους, προκειμένου να ριχτούν και αυτοί στη μάχη που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.