Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω κορωνοϊού ζητάει ο Κρίτων Αρσένης

“Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω πανδημίας. Ευθύνη της κυβέρνησης ό,τι κι αν συμβεί από εδώ και πέρα” αναφέρει ο Βουλευτής του κόμματος του Βαρουφάκη.

 

Συγκεκριμένα ο Κρίτων Αρσένης σε κοινοβουλευτική ερώτηση αναφέρει:

 

“Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των φυλακών και στη λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια όλων των κρατουμένων. Μετά και τον θάνατο της 42χρονής στις φυλακές της Θήβας, η κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα. Όταν η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων επιμένει στην αναγκαιότητα για άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, με συγκεκριμένες προτάσεις, και συνεπικουρείται με αντίστοιχες προτάσεις από φορείς όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα προτεινόμενα μέτρα συνιστά εγκληματική πολιτική σε βάρος της ζωής, της υγείας, και της ασφάλειας των κρατούμενων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Ανάλογα μέτρα άλλωστε έχουν ήδη ληφθεί ή προγραμματιστεί σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τις 6 Απριλίου, για τον κίνδυνο να έχουμε θανατηφόρα κρούσματα του ιού στις φυλακές, λόγω μεγάλου πληθυσμού που ανήκει στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες». Παρόλα αυτά, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Νικολάου, σε απάντησή της στις 9 Απριλίου, υπερασπιζόταν τη θωράκιση των φυλακών απέναντι στην πανδημία. Την ίδια ακριβώς μέρα, μία 42χρονη κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα της Θήβας, πέθανε μόνη της και αβοήθητη μέσα στο κελί της, με έντονα συμπτώματα πυρετού, βήχα και δύσπνοιας, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι συγκρατούμενές της.”