Quantcast

Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ: Σε δύο φάσεις η απογραφή – Πώς θα γίνει

«Ευελπιστούμε ότι στους 3 πρώτους μήνες του ’22 θα έχουμε μια αρχική εκτίμηση των αποτελεσμάτων», σημείωσε ο κ. Θανόπουλος

«Η απογραφή φέτος θα γίνει με τρόπο ‘’υβριδικό’’», διευκρίνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θάνος Θανόπουλος.

 

 

 

Αναφορικά με την απογραφή, ο κ. Θανόπουλος εξήγησε: «Θα έχει δυο φάσεις, η πρώτη φάση θα είναι η φάση της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, που θεωρώ κατά τη γνώμη μου ότι είναι και η πιο εύκολη και η πιο πρακτική γι’ όλους μας, θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Νοέμβριου, και μετά τις 27 Νοέμβριου για περίπου ένα μήνα για όσους συμπολίτες μας δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούνε ηλεκτρονικά μ’ αυτόν τον τρόπο θα ακολουθήσει η φάση της κατά πρόσωπο απογράφης η οποία δεν χρειάζεται να γίνει κατά πρόσωπο κι εκείνη μπορεί να γίνει με τηλεφωνικό ραντεβού».

Υποχρεωτική η απογραφή

«Η απογραφή όπως σε όλα τα κράτη, όπως και στο ελληνικό κράτος εδώ και 200 χρόνια από το 1928 που γίνονται οι απογραφές, είναι υποχρεωτική. Δεν χρησιμεύουν τα στοιχεία της απογράφης για άσκηση εξατομικευμένων πολιτικών. Τα ατομικά στοιχεία είναι άκρως απόρρητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ξανά στην ΕΛΣΤΑΤ, στο τηλεφωνικό κέντρο και θα φροντίσουμε να τους αντικαταστήσουμε, να σας δώσουμε ποιος ήταν ο αριθμός αυτός γιατι οι απογραφείς μας κρατάνε -γνωρίζουν σε ποιες κατοικίες έχουν αφήσει τους συγκεκριμένους φάκελους. Είναι μεν ανώνυμοι αλλά συγκεκριμένος αριθμός αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη κατοικία. Στην πραγματικότητα είναι ο γεωεντοπισμός της κατοικίας. Δεν έχει το όνομα σας αλλά είναι το διαμέρισμα. Στην πραγματικότητα θα μπείτε στο gov.gr-στην πραγματικότητα το gov.gr η ενδιάμεση πύλη επιβεβαίωση ας πούμε-ταυτοποίηση. Οι απογραφείς μας επιλέγουν να βάλουν κατευθείαν το τηλεφωνικό κέντρο του στρατηγείου της περιοχής της εποπτείας», δήλωσε επιπρόσθετα ο πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ.

Τι είδους είναι οι ερωτήσεις

«Οι ερωτήσεις που γίνονται είναι ερωτήσεις οι οποίες προκύπτουν από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Υπάρχει ο ευρωπαϊκός κανονισμός ο οποίος μας επιβάλει να κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις, ο ευρωπαϊκός κανονισμός είναι νόμος του κράτους και αυτού του είδους τα δεδομένα προφανώς θεωρούνται ότι είναι σημαντικά- και για τα αλλά κράτη μέλη της ΕΕ- να υποβάλλονται που σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τις συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν στο συγκεκριμένο κράτος μέλος. Έχουμε για πρώτη φορά φέτος και είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε απογραφή, ένα ειδικό φυλλάδιο στο οποίο αναφέρεται σε αυτό που ονομάζουμε τις συνθήκες μετανάστευσης. Είναι η πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης του brain drain που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και θα είναι διεξοδική, θα είναι σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Δηλαδή μπορεί να μας πει το νοικοκυριό αν έχει υπάρξει τα τελευταία 10 χρόνια κάποιο μέλος του το οποίο να έχει μεταναστεύσει, να έχει φύγει για δουλειά, να έχει φύγει για σπουδές, να έχει παραμείνει. Και ο πιο αβέβαιος παράγοντας για την εξέλιξη του πληθυσμού τα τελευταία 10 χρόνια που όπως ξέρουμε υπήρχε οικονομική κρίση και όλη αυτή η δυσκολία στην Ελλάδα, είναι η μετανάστευση, τόσο η εισερχόμενη όσο κι η εξερχομένη», διευκρίνισε ο κ. Θανόπουλος.

Τι είπε για τις ψευδείς ειδήσεις από τους αντιεμβολιαστές

Αναφορικά με τις ψευδείς ειδήσεις από τους αντιεμβολιαστές για την απογραφή, επισήμανε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω για ψυχραιμία. Να παρακαλέσω για ανθρωπινή αντιμετώπιση των απογραφέων μας. Οι απογραφείς μας είναι εργαζόμενοι δεν είναι πράκτορες κάποιου σκοτεινού συστήματος. Είναι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν επιλέξει να μας βοηθήσουν και στην πραγματικότητα να ανοίξουν το παράθυρο της γνώσης και της πληροφορίας για την ίδια μας την κοινωνία σε όλους για τα επόμενα 10 χρόνια που θα ακολουθήσουν. Δεν έχουμε τέτοια περιστατικά μέχρι στιγμής, έχουμε μεμονωμένα περιστατικά κακής συμπεριφοράς προς τους απογραφείς».

ΔΗΜ: Που έχει να κάνει με το αντιεμβολιαστικό κίνημα;

«Δεν είμαι σίγουρος, έχει να κάνει με το ότι ο κόσμος είναι φορτισμένος για χίλιους δυο λόγους… Οι απογραφείς δεν φταίνε, κάνουνε τη δουλειά τους και η δουλειά αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη», ανέφερε.

Ποιες είναι οι συνέπειες αν κάποιος δεν θέλει να απογραφεί

Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν συνέπειες για κάποιον που δεν θέλει να απογραφεί, απάντησε: «Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική των συνεπειών της δυνατότητας που μας δίνει ο νόμος να επιβάλουμε πρόστιμα. Στην Αγγλία σου λέει 1.000 λίρες πρόστιμο αν δεν μας στείλεις απάντηση. Εμείς δεν θέλουμε να πούμε σε αυτή τη λογική. Τα χρήματα τα οποία θα πάρουμε δεν υποκαθιστούν τα δεδομένα τα οποία χρειαζόμαστε προκειμένου να δώσουμε πίσω σε εσάς πάλι την πληροφορία την οποία θα δώσουμε. Θέλω να είναι σίγουροι όμως άνθρωποι ότι δεν ζητάμε ευαίσθητα δεδομένα. Δεν ζητάμε ούτε για τον εμβολιασμό, δεν ζητάμε ούτε πολιτικές πεποιθήσεις, ούτε συνδικαλιστικές πεποιθήσεις, ούτε σεξουαλικό προσανατολισμό, τίποτα που να έχει να κάνει με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Να είστε σίγουροι για αρνήσεις συνειδητές οι οποίες προκαλούν συνολικό αίσθημα διάβρωσης της αξιοπιστίας της απογράφης προφανώς θα αντιμετωπιστούν με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Για τα αποτελέσματα της απογραφής, δήλωσε: «Ευελπιστούμε ότι στους 3 πρώτους μήνες του ’22 θα έχουμε μια αρχική εκτίμηση των αποτελεσμάτων της απογράφης, όχι όλα τα καταγεγραμμένα ποιοτικά στοιχεία τα οποία δεν θα έχουν γίνει ακόμα αντικείμενο επεξεργασίας αλλά πιστεύω ότι θα τα έχουμε μέχρι το τέλος του ’22 που χρειάζεται να τα διαβιβάσουμε και στην Eurostat».