Ισχυρότερη από το 6,1% (της αρχικής εκτίμησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) θα είναι η άνοδος του ΑΕΠ φέτος και αυτό θα καταγραφεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή.
Οι δύο αβεβαιότητες
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο ραδιόφωνο του Σκάι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν δύο σημαντικές αβεβαιότητες στην οικονομία: Αφ’ ενός στο υγειονομικό πεδίο και αφ’ ετέρου με την ενεργειακή κρίση, η οποία αποδείχθηκε οξύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά θα είναι παροδική και φαίνεται ότι θα μειώνεται η έντασή της τους πρώτους μήνες του 2022.
Ειδικά δε για τον πληθωρισμό, ανέφερε πως το πιθανότερο είναι να υπάρξει ανοδική τάση και το επόμενο δίμηνο και «πιθανόν να περάσουμε και το 4%». Απέδωσε τα φαινόμενα των ανατιμήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη μεγάλη ζήτηση λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών που δεν μπορεί να καλυφθεί από την προσφορά, δηλώνοντας ότι «δεν περιμέναμε (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) τόσο μεγάλη έξαρση στην ενέργεια». Και πρόσθεσε ότι η πολιτεία είναι έτοιμη να καλύψει το όποιο κόστος από τις δύο κρίσεις, στην υγεία και στην ενέργεια.
Μειώνονται οι δημοσιονομικές δυνατότητες για πρόσθετες παροχές
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μέρισμα στους αδύναμους πολίτες από τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, ο υπουργός- αφού απαρίθμησε τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία (αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών, σημαντική συρρίκνωση της φτώχειας, αύξηση καταθέσεων, μείωση ανεργίας κ.ά.) και τις μειώσεις των φόρων και τα μέτρα στήριξης- απάντησε πως «αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να καλλιεργήσω κάποια πρόσθετη προσδοκία, διότι δεν γνωρίζουμε την ένταση της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης».
Είπε ότι αυτές μειώνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες για πρόσθετες παροχές πέραν αυτών που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και θα υλοποιηθούν.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε, παράλληλα, λόγο για ισχυρή ανάπτυξη το 2022 και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι «υφίστανται με ασφάλεια οι προϋποθέσεις για πρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού το επόμενο έτος», με βάση και την εισήγηση που θα γίνει από το υπουργείο Εργασίας.
Ενώ για το επίδομα θέρμανσης, ανέφερε πως ευελπιστεί να εκδοθεί η ΚΥΑ την Παρασκευή και το βράδυ της Δευτέρας ή την Τρίτη να ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις, προκειμένου στις 10 Δεκεμβρίου να γίνουν οι προκαταβολές του επιδόματος στους δικαιούχους.
Ικανά ταμειακά διαθέσιμα
Σε ερώτηση για πιθανό lockdown τα Χριστούγεννα λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει «κτίσει» ικανά ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε προβλημάτων, ακόμη και της ανόδου του κόστους δανεισμού που παρατηρείται τις τελευταίες 10 ημέρες. Απέκλεισε, παράλληλα, κάθε σκέψη για αναβολή στην επιστροφή των ποσών των «επιστρεπτέων προκαταβολών» για τον Ιούνιο, αλλά δήλωσε ότι «εξετάζουμε εάν πρέπει να επεκταθεί για λίγο το 2022» ο συμψηφισμός για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η άσκηση της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στη φορολόγηση και θα ακολουθήσουν οι αλλαγές των συντελεστών, λέγοντας πως «δεν θέλουμε ούτε 1 ευρώ παραπάνω στα δημοσιονομικά έσοδα και οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώσουν ακόμη χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ».
Είπε, εξάλλου, πως στόχος είναι να ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο και, επίσης, όσο το δυνατόν νωρίτερα και οι φορολογικές δηλώσεις.
Τέλος, απέδωσε στον διπλό έλεγχο που διεξάγεται με το υπουργείο Υποδομών τις ορισμένες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, διότι, όπως είπε, καταγράφηκαν παρατυπίες σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική και στην Πελοπόννησο. Έφερε ως παράδειγμα, Δήμο στον οποίο καταστράφηκαν 6 σπίτια και υποβλήθηκαν 532 αιτήσεις για αποζημίωση, ενώ σε άλλον υποβλήθηκαν 1.541 αιτήσεις για 145 κατεστραμμένα σπίτια. Παράλληλα, σπίτι δηλωμένο στην Κόρινθο, μετά δηλώθηκε στον Πύργο και ξανά στην Κόρινθο, ενώ αγρόκτημα έγινε σπίτι και μετά πάλι αγρόκτημα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ