Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κοροναϊό του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, μετά τα τελευταία ιδιαίτερα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας στην Αττική και κάλεσαν τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης.
Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού
Επεσήμαναν το σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που συνιστούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ειδικά των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών της Ευρώπης.
Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη για διενέργεια της αναμνηστικής δόσης για όσους έχει περάσει το ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, έγινε εκτενή αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ειδικά εν όψει των νέων θεραπειών για την Covid-19 λοίμωξη, προκειμένου να διασφαλιστεί η παρακολούθηση των ασθενών κατά το πρώτο χρονικό διάστημα που είναι καθοριστικό για την πρόληψη των επιπλοκών.
Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει αποκέντρωση των διαδικασιών στην αντιμετώπιση της λοίμωξης, με την εμπλοκή των γιατρών της Π.Φ.Υ και των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως επεσήμαναν οι νέες θεραπείες που πρόκειται να κυκλοφορήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα χορηγούνται με αυστηρά κριτήρια, κατά τα πρώτα 24ωρα της λοίμωξης, οπότε είναι αναγκαίο ένα αποκεντρωμένο δίκτυο παρακολούθησης των ασθενών για να διασφαλιστεί η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση που θα αποτρέψει τις επιπλοκές.
Ωστόσο τονίστηκε ότι πρόκειται για συμπληρωματικές θεραπείες ενώ πρωταρχικός στόχος παραμένει η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την πορεία της επιδημίας. Έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγάλη σημασία η στενή παρακολούθηση του ασθενή και η έγκαιρη φαρμακευτική παρέμβαση κατά τα πρώτα στάδια της λοίμωξης. Για το λόγο αυτό και εν όψει της κυκλοφορίας θεραπειών για τη λοίμωξη είναι επιτακτική η ανάγκη, ενίσχυσης της Π.Φ.Υ και της δημιουργίας ενός αποκεντρωμένου υγειονομικού δικτύου, με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βέβαια παρά τις επιστημονική πρόοδο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους υγεία όσο και την υγεία του κοινωνικού συνόλου να εμβολιαστούν άμεσα. Το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό και είναι κρίμα να χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
Ποιοι συμμετείχαν
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της κ. Χρυσούλας Νικολάου Καθηγήτριας Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας Αντιπροέδρου ΚΕ.ΣΥ, του κ. Γιώργου Σαρόγλου Ομ. καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, του κ. Χαρίλαου Κουτή, ομότιμου καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, της κυρίας Κυριακής Κανελλακοπούλου Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου, του κ. Χρήστου Τζιβανίδη καθηγητή στο Ε.Μ.Π και του κ. Λεωνίδα Μάντζου, διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας. Επίσης παρέστησαν οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Εταιριών κ.κ. Νικος Καυκάς, Λιαπικού Μαντώ, Νομικού Ευφροσύνη και Στεφανία Φωτέλη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Τ.Χατζής, Ι.Κεχρής, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Π.Λεονάρδου, και ο Π. Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.