Quantcast

Κορωνοϊός: Δεν θα γίνουν περικοπές στους μισθούς του δημοσίου – Αναβάλλονται οι φοροελαφρύνσεις

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στο δίλημμα περικοπή δαπανών ή ακύρωση φοοροελαφρύνσεων, προκειμένου να βγουν τα νούμερα του προϋπολογισμού μετά τις ανατροπές που έφερε η κρίση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση επέλεξε το δεύτερο. Να αναβάλει τις μειώσεις φόρων.

Η κρίση του κορωνοϊού βυθίζει την ελληνική οικονομία σε ύφεση που με τα σημερινά δεδομένα αγγίζει το 4%, ανατρέποντας τα σχέδια της κυβέρνησης και τις στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής.

Το βάρος πλέον έχει πέσει στην αύξηση των κρατικών δαπανών για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, κάτι που προ τετραμήνου, όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του 2020 φάνταζε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», καθώς όλο το βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε πέσει στις μειώσεις φόρων.

Πλέον σημαντικές  φοροελαφρύνσεις που είχαν προαναγγελθεί για εφέτος, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας. Και αυτό γίνεται διότι κάπως πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, που αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για πολλούς ακόμη μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες πως το πακέτο των μέτρων στήριξης θα υπερδιπλασιαστεί τον Μάιο και θα καλύψει και τον Ιούνιο. Αν και αυτό θα γίνει χωρίς να υπάρξουν ταμειακά προβλήματα, ωστόσο μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον βασικά φορολογικά έσοδα δεν μπορούν να μειωθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως λόγω της εφαρμοζόμενης  αναστολής των πληρωμών οφειλών στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μια νέα ρύθμιση χρεών με επαναφορά των 120 δόσεων με ευέλικτο τρόπο.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε και χθες ότι δεν τίθεται ούτε θέμα μείωσης μισθών στο Δημόσιο, ούτε θέμα μείωσης συντάξεων. Αυτό είναι σημαντικό διότι η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου λειτουργεί εν μέσω κρίσης ως αυτόματος σταθεροποιητής για την οικονομία, στηρίζοντας την κατανάλωση και την εγχώρια ζήτηση, που ασθμαίνουν λόγω τους πλήγματος που έχει δεχθεί από την πανδημία ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.