Quantcast

Κορωνοϊός: Ενεργοποιείται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Έκτακτης Στήριξης για το μεταναστευτικό

190 ΕΚ. ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού έκτακτης στήριξης (Emergency Support Instrument) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της μεταναστευτικής κρίσης αποφάσισε το Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Το συνολικό ύψος του προτεινόμενου ποσού ανέρχεται σε 3 δις ευρώ και θα είναι διαθέσιμο μετά την υιοθέτηση της απόφασης από το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με την απόφαση αυτή, ενεργοποιείται ο Μηχανισμός Έκτακτης Βοήθειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και η Πολιτική Προστασία/rescEU. Η προηγούμενη ενεργοποίησή του Μηχανισμού για την Ελλάδα ήταν το 2016, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Η Ελλάδα έγκαιρα ζήτησε από την Κομισιόν την ενεργοποίηση του Μηχανισμού. Συγκεκριμένα, με οδηγίες του Πρωθυπουργού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, υπέβαλε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Μαρτίου για έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 190 εκ. ευρώ, για την υλοποίηση σχεδίου για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης και την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις υπόλοιπες δομές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.

Ειδικότερα, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες, ζητήθηκε υποστήριξη, μεταξύ άλλων, για: διαγνωστικά τεστ και εργαστηριακό εξοπλισμό, ιατρικό εξοπλισμό, είδη απολύμανσης για μεταφορικά μέσα και δωμάτια, κατασκευή ειδικών δομών για ασυνόδευτους ανηλίκους και για την παραμονή νέων αφίξεων σε υγειονομικό περιορισμό (καραντίνα), νοσοκομειακές υποδομές και χώρους καραντίνας εντός των δομών, επείγουσες προσλήψεις προσωπικού.

Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Κουμουτσάκος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται μέσα από αυτή την σύνθετη κρίση, μεταναστευτικού και πανδημίας, να αποδείξει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της. Το Κολλέγιο των Επιτρόπων, πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, την εκκίνηση του μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης. Είναι μια σωστή και αναγκαία κίνηση. Η Ελλάδα είχε έγκαιρα προτείνει την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, με επιστολή που εστάλη στις 27 Μαρτίου, με την οποία ζητήσαμε ποσό ύψους 190 εκ. ευρώ, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών, που έχουν προκύψει από την πρωτοφανή αυτή κρίση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την έμπρακτη στήριξη της στη χώρα μας. Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός, δύο έννοιες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ευρωπαϊκές αξίες, θα βγουν πιο δυνατές μέσα από την κρίση».