Οικονόμου: «Οργανώνουμε την άμυνα της χώρας απέναντι στην πανδημία»

«Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών

Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και των νοσηλειών, ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι όσοι περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι. «Οργανώνουμε την άμυνα της χώρας απέναντι στην πανδημία. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κοροναϊού εδώ και δύο χρόνια. Την αντιμετωπίζουμε με πράξεις και όχι με αφορισμούς και παχιά λόγια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Ερωτηθείς σχετικά με τη λήψη πρόσθετων μέτρων εξαιτίας της έκρηξης στον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Οικονόμου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχώς εξετάζει την κατάσταση.

«Εξετάζουμε προσαρμογές με βάση την ένταση της πανδημίας. Οι όποιες αλλαγές θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους» είπε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ακόμα ότι θα σταλούν το επόμενο διάστημα SMS σε ανεμβολίαστους.

O κ. Οικονόμου έκανε γνωστή τη συμφωνία του υπουργείου Υγείας με πέντε ιδιωτικές κλινικές σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισσα για την αντιμετώπιση Covid αλλά και non Covid περιστατικών. «H κυβέρνηση οργανώνει την άμυνα κατά της πανδημίας και σε αυτήν τη φάση. Είμαστε στην πρώτη γραμμή εδώ και δύο χρόνια, δεν την παρακολουθούμε ως σχολιαστές όπως άλλοι», υπογράμμισε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ειδική αναφορά στις γυναικοκτονίες, επισημαίνοντας τις δομές που λειτουργούν αλλά και τις δράσεις για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα εγκλήματα κατά γυναικών.

«Σύμφωνα με μελέτη που πρόσφατα παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του θανάτου από κορωνοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι της τάξεως του 91%. Ανάλογα είναι και τα πρόσφατα συμπεράσματα έρευνα που έγινε στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχαν 5,5 εκατομμύρια άτομα, καθώς έδειξε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της θνητότητας σε ποσοστό 90 και 91% αντίστοιχα, ανάλογα με τύπους εμβολίων. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και τα στοιχεία που παίρνουμε καθημερινά από τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι ειδικοί, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ομογνωμούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά και ότι η ανάγκη εμβολιασμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη χειμερινή περίοδο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συνεχίζοντας τόνισε πως οι ειδικοί «επισημαίνουν ταυτόχρονα την ανάγκη εμβολιασμού για τη γρίπη, καθώς η συνύπαρξή της με τον κορωνοϊό θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη υγειονομικά τη χειμερινή περίοδο. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι ήδη ο ECDC απηύθυνε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μήνυμα επαγρύπνισης και για τη γρίπη εκτός από τον κορωνοϊό».

Δείτε την ενημέρωση: