Σε ένα μουσείο γεμάτο κειμήλια -σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, υδατογραφίες και σχέδια, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις- μετατράπηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, καθώς φιλοξενεί στις αίθουσές της την έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», που διοργανώνεται από τον
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα την εγκαινιάσει αύριο Σάββατο κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου από τους διοργανωτές, πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, «η απόφαση να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη μιας τέτοιας κλίμακας έκθεση εμπίπτει στην ευρύτερη πολιτική και το όραμα που έχουμε ως δημοτική Αρχή να αποτελέσει ο πολιτισμός εργαλείο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης». Μοναδική για τα καλλιτεχνικά δρώμενα, όχι μόνο του Δήμου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, χαρακτήρισε από την πλευρά του την έκθεση ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης τονίζοντας ότι, «προσελκύει ακόμα και το διεθνές ενδιαφέρον».
Μέσα από την έκθεση αυτή επιχειρείται να αναδειχθεί η καλλιτεχνική αξία των αντικειμένων μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών και ιστορικών συνθηκών που συντέλεσαν στην δημιουργία τους, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο επιμελητής της έκθεσης Δημήτρης Ανδρεαδάκης, ενώ η επιμελήτρια του τόμου των 380 σελίδων της έκθεσης συγγραφέας Κατερίνα Σχοινά τόνισε ότι, «τα αντικείμενα της έκθεσης αποτελούν ίχνη της ελληνικής περιπέτειας τόσο στην πρώτη επαναστατική αλλά και στην μεταεπαναστατική περίοδο».
Ο συλλέκτης Μιχάλης Κρασάκης αναφέρθηκε στην δύσκολη αλλά και σωστή όπως την χαρακτήρισε πράξη του ιδίου και της συζύγου του Τίνας να παρουσιαστεί η έκθεση στα Χανιά τονίζοντας ότι, «οι φιλότεχνοι άνθρωποι του Δήμου Χανίων απέδειξαν έμπρακτα ότι μπορούν να σβήσουν την δίψα των Κρητικών για ουσιαστικά πολιτιστικά δρώμενα».
Στην έκθεση φιλοξενούνται πίνακες ζωγραφικής με υπογραφές όπως των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόδωρου Ράλλη και του Θεόδωρου Βρυζάκη, το μοναδικό γνωστό μπρούτζινο γλυπτό, του γιου του Γύζη, Τηλέμαχου και οι πρωτότυπες υδατογραφίες του ζωγράφου Λούντβιχ Κόλνμπεργκερ του 1834, οι μόνες -παγκοσμίως- που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια.
Τα 167 εκθέματα προέρχονται από τα συνολικά 1.500 αντικείμενα της Συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, η οποία έχει την έδρα της στην Κολωνία της Γερμανίας και για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της παρουσιάζεται δημοσίως και μάλιστα στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, στα Χανιά.
Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά). Η σύγχρονη τεχνολογία θα έχει τον δικό της ρόλο στην έκθεση, καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο µοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο. Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος».
Πηγή: parapolitika.gr