Quantcast

Μητσοτάκης στο CNNi: Η Ελλάδα χειρίζεται αποτελεσματικά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»

«Νομίζω ότι η τάση είναι ενθαρρυντική. Εφαρμόσαμε αυστηρά μέτρα απόστασης σε σχετικά πρώιμο στάδιο, είχαμε την απόλυτη συνεργασία των Ελλήνων και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες γι’ αυτό» τονίζει σε συνέντευξη στο CNNi και τη δημοσιογράφο, Κριστιάν Αμανπούρ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι κινητοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα και τα ιδρύματα, είχαμε πολλές δωρεές και θέλω να τους ευχαριστήσω. Η ελληνική κοινωνία επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Το σύστημα Υγείας μας εξέρχεται από μια δεκαετή κρίση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά για το πώς διοικεί τη χώρα σημείωσε πως «Είμαι στο γραφείο και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων οι συνεργάτες μου κι εγώ. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα στο ψηφιακό μέλλον. Αυτή η κρίση αποτέλεσε και μια ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να εναγκαλιστεί την ψηφιακή τεχνολογία».

Για την αλληλεγγύη και μια παγκόσμια απάντηση έναντι του κορωνοϊού επισήμανε πως: 

«Όπως γνωρίζετε υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για φάρμακα, εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ. Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει στη θέσπιση μιας κοινής σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού. Βλέπουμε κάποιες ενδείξης, σαφώς, να χειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο την κρίση του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κινητοποιήσαμε πολύ γρήγορα την ιδιωτική πρωτοβουλία για να συνδράμει την προσπάθεια που κάνουμε. Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση, έπειτα από 10 χρόνια κρίσης».

«Δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, με μια ημερήσια ενημέρωση και έπειτα από μια δεκαετία λαϊκισμού, βλέπουμε ότι οι ειδικοί οδηγούν σε σωστές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε».

Αναφορικά με το τι θα έλεγε στον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου στο G-20 είπε: «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα η Ελλάδα να βρεθεί πολύ σύντομα στο G20. Θα του έλεγα πως αυτό που κάνει είναι λάθος, γιατί το άπαν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να κατακλυστεί από ασθενείς. Είναι λάθος αυτή η τακτική».

Για το προσφυγικό και την μεταναστευτική κρίση δήλωσε πως «Είναι ευτύχημα που δεν είχαμε στα νησιά, ούτε στη Μυτιλήνη κάποιο κρούσμα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων. Είχαμε μόνον ένα κρούσμα σε δομή φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Νομίζω ότι τα καταφέραμε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κάτι που δεν ήταν εύκολο από την αρχή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Κοιτάζουμε με προσοχή τα τεκταινόμενα στα νησιά και σκοπός μας είναι να επιμοχλεύσουμε την πίεση που δημιουργεί το προσφυγικό / μεταναστευτικό.

Ξέρετε ότι το προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα σύνθετο πρόβλημα και είδατε τι συνέβη στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα περίπου, όταν υπήρξε μια ξεκάθαρη προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει ανθρώπους σε απόγνωση, πρόσφυγες και μετανάστες και να τους σπρώξει στην Ελλάδα και να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προφανώς δεν έπιασε, η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Ωστόσο, εκτιμώ ότι χειριστήκαμε και αυτή την κατάσταση με έναν πολύ ανθρώπινο τρόπο και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλα όσα συμβαίνουν στις προσφυγικές δομές. Δόξα τω Θεώ, τα νησιά δεν έχουν επηρεαστεί από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Σχετικά με τις καταγγελίες ΜΚΟ για τις συνθήκες διαβίωσης στις προσφυγικές δομές υπογράμμισε «Ήμασταν πολύ σαφείς και γι’ αυτό το λόγο «παγώσαμε» τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Το μέτρο αυτό ήταν προσωρινό εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιούργησε η Τουρκία με τη στάση της στα σύνορά μας».