«Είμαστε εδώ παρόντες 48 Πρόεδροι κοινοβουλίων, 36 Γενικοί Γραμματείς κοινοβουλίων, είναι εδώ 39 Πρέσβεις που εκπροσωπούν τις χώρες σας, συνολικά 400 μέλη παρακολουθούν αυτή τη Διάσκεψη», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας χαιρετίζοντας την επάνοδο στην κανονικότητα που όπως με έμφαση τόνισε: «Μας έλλειψε τους τελευταίους 20 μήνες της υγειονομικής παγκόσμιας δοκιμασίας. Λόγω αυτής ακριβώς αυτής της συνεχιζόμενης δοκιμασίας δεν μπορούμε να σας καλωσορίσουμε στην Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής, γιατί η μεγάλη σας προσέλευση δεν μπορούσε να τύχει ανταπόκρισης στο χώρο της αίθουσας συνεδριάσεων της εθνικής μας αντιπροσωπείας».
Κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Τασούλας συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη αναφέρθηκε στα επίμαχα ζητήματα των καιρών. «Επίμαχα ζητήματα όχι για συζήτηση τόσο, όσο για δράση. Είναι ευκαιρία η κοινοβουλευτική διάσκεψη του επιφανέστερου διακρατικού οργανισμού της Ευρώπης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, να αποδείξει ότι είναι σε θέση να προάγει όχι μόνο τη συζήτηση και τον διάλογο, αλλά συμβουλεύοντας τις κυβερνήσεις να προάγει και την πράξη, η οποία σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων».
Η Ευρώπη αντέδρασε αμήχανα στη πανδημία αλλά προσαρμόστηκε
«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως όλα τα κοινοβούλια, στις αρχές του προηγούμενου έτους αντιμετώπισε την επίθεση της επιδημιολογικής κρίσης -ομολογώ με αμηχανία- αλλά ενώ υπήρξαμε αμήχανοι τις εντελώς πρώτες στιγμές και μέρες, δεν υπήρξαμε απροσάρμοστοι. Αντιδράσαμε γρήγορα, κυρίως δίνοντας το παράδειγμα μιας προσεκτικής συνέχισης της κοινοβουλευτικής δράσης» επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Θελήσαμε, κρατώντας το κοινοβούλιο ανοιχτό, στις αρχές Μαρτίου 2020, όταν δεν ξέραμε ακριβώς την επίδραση και τη δύναμη αυτού του καινούργιου δαίμονα που μπήκε στις ζωές μας, να δείξουμε στην κοινωνία ότι οι θεσμοί λειτουργούν, αλλά και δίνουν το παράδειγμα της προφύλαξης του υπέρτατου αγαθού του ανθρώπου που είναι η ζωή του.
Γιατί και η δημοκρατία και τα δικαιώματα και τα κοινοβούλια και οι αντιπολιτεύσεις είναι θεσμοί, όπως λέγαμε και στην αρχαία Ελλάδα, για τον «επάνω κόσμο», δεν είναι για τον «κάτω κόσμο». Βάλαμε λοιπόν προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ζωής, αλλά και τη συνέχιση της δουλειάς μας». ανέφερε στην ομιλία του.