Τράπεζες: Στροφή στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων

Οι τράπεζες θα δημιουργήσουν οι ίδιες πράσινα προϊόντα

Ο κύκλος της πράσινης ανάπτυξης και η αλληλουχία του με τις τράπεζες και τις επενδύσεις δεν έχει αρχή και τέλος. Στην πορεία όλης της οικονομίας προς την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης, απαραίτητης προϋπόθεσης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, ο κάθε χώρος έχει το ρόλο του.

 

Όπως κατά προτεραιότητα χρηματοδοτούνται οι βιώσιμες περιβαλλοντικές επενδύσεις, όπως έχουν προβάδισμα στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης οι εταιρίες με πράσινο προφίλ, έτσι και ίσως ακόμη περισσότερο, οι τράπεζες, που θα διοχετεύσουν τα κεφάλαια για την πράσινη μετάβαση, προσπαθούν να δώσουν το δικό τους αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αρκούνται μόνο στο ρόλο συμβούλου προς τις εταιρίες πελάτες τους για την κατάρτιση των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν στην ομπρέλα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι τράπεζες θα δημιουργήσουν οι ίδιες πράσινα προϊόντα

Αλλά και θα δημιουργήσουν οι ίδιες πράσινα προϊόντα, θα ενθαρρύνουν ιδιώτες και επιχειρηματίες πελάτες τους να τα χρησιμοποιήσουν και θα δώσουν περισσότερα κίνητρα, ακόμη και οικονομικά, σε πράσινες επιλογές.

Η τάση αυτή φάνηκε και στα πρόσφατα στεγαστικά πακέτα δανείων που σταδιακά ανακοίνωσαν οι τράπεζες, για σπίτια με ενεργειακό πιστοποιητικό. Εκεί, όπου προβλέπεται ακόμη και επιδότηση επιτοκίου.

Άλλωστε, η στρατηγική των τραπεζών απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι προαπαιτούμενο πλέον από τους διεθνείς επενδυτές που επιλέγουν τις εταιρίες στις οποίες θα λάβουν μετοχική θέση, από τη δράση τους στον τομέα αυτό.

Χρ. Μπερμπάτη: Να συνδυασθούν οι ενεργειακοί στόχοι με την αύξηση των επενδύσεων

Κάτι που γνωρίζουν καλά και τα αντίστοιχα Investor Relation τμήματα των τραπεζών. Όπως η κυρία Χρυσάνθη Μπερμπάτη, Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Ενημέρωσης Επενδυτών και ESG (Environment, Society, Governance), η οποία με κάθε ευκαιρία παρουσιάζει τις στρατηγικές προτεραιότητες και τις επιχειρηματικές επιλογές με βάση τις οποίες η Τράπεζα Πειραιώς συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας.

Η Χρυσάνθη Μπερμπάτη, Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Ενημέρωσης Επενδυτών και ESG (Environment, Society, Governance) της Τράπεζας Πειραιώς

Με αυτό το θέμα μάλιστα μίλησε στο 6ο Annual Sustainability Summit που διοργανώθηκε από το ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE), με θέμα «Η κλιματική ουδετερότητα της Ελλάδας – ο νέος στόχος προς μια κυκλική οικονομία».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κρίσιμο ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό, να υποστηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αναδιάρθρωση της οικονομίας και έτσι να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» είπε στο πλαίσιο της ομιλίας της και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνδυάσει την επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της με την αύξηση των επενδύσεων».

Αναφερόμενη ειδικότερα στη συμβολή της Τράπεζας Πειραιώς στην υποστήριξη βιώσιμων επενδύσεων σε κρίσιμους για την πράσινη μετάβαση τομείς, η κυρία Μπερμπάτη επισήμανε ότι η Τράπεζα παρέχει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους, θα μειώσει τα κόστη λειτουργίας και θα επιτρέψει την είσοδό τους σε νέες καινοτόμες δραστηριότητες.

 

Η μείωση ρύπων και ενέργειας από την Τράπεζα Πειραιώς

 

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς, έχει δημιουργήσει την απαιτούμενη υποδομή μέσω της οποίας παρακολουθεί, σε πραγματικό χρόνο, την κατανάλωση ενέργειας και νερού σε περίπου 330 από τα κτίρια της Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Τράπεζα για την περίοδο 2016- 2020 έχει πετύχει:

• Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ανά τ.μ. κατά 23%
• Μείωση των εκπομπών CO2 ανά τ.μ. κατά 24%

Ήδη, από φέτος η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από την Τράπεζα Πειραιώς για τις δραστηριότητές της παράγεται κατά 100% από ΑΠΕ, κάτι που οδηγεί σε μηδενικές εκπομπές στο Scope 2. Επίσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό αποσκοπεί στη μείωση κατά 50% των εκπομπών CO2 του Scope 1 μέχρι το 2030.

Άλλωστε, η Τράπεζα Πειραιώς εφαρμόζει σε όλα τα κτίρια διοίκησης και το δίκτυο των καταστημάτων της το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που είναι πιστοποιημένο κατά EMAS (EMAS – Eco-Management and Audit Scheme) και συνιστά ένα πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση των οργανισμών / επιχειρήσεων που βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις σε διαρκή βάση.

Επίσης, η Τράπεζα έλαβε την πρωτοβουλία από κοινού με 29 διεθνείς τράπεζες, για τη διαμόρφωση και υιοθέτηση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής σε διεθνές επίπεδο, αποδεικνύοντας έτσι τη στρατηγική δέσμευση της Τράπεζας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Πηγή: powergame.gr