Quantcast

Κεδίκογλου: Την Πέμπτη θα είναι η επόμενη κρίσιμη μέρα για την Εύβοια – Αυτή τη στιγμή τρέχουμε να θωρακίσουμε

Για την κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο.

Ειδικότερα, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια ότι οι απαιτούμενες κινήσεις έγιναν «με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό», ενώ τόνισε πως τα αντιδιαβρωτικά έργα ξεκίνησαν μέσα σε ένα μήνα από την καταστροφή των πυρκαγιών. Ακόμη, τόνισε πως η Πέμπτη θα είναι η «επόμενη κρίσιμη ημέρα» αναφορικά με την κακοκαιρία που αναμένεται.

Σε σχέση με την κριτική στην επιτροπή Μπένου, ο υφυπουργός τη χαρακτήρισε ως «τεχνητή παρανόηση», καθώς ο ίδιος ο Σταύρος Μπένος «έχει αναλάβει την εκπόνηση του μεσομακροπρόθεσμου προγράμματος», με αποτέλεσμα τα πορίσματα της έρευνας να παρουσιαστούν στις αρχές του 2022.

Τέλος, σε σχέση με τις ανατιμήσεις τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην κτηνοτροφία, «γιατί οι ζωοτροφές έχουνε παρουσιάσει αύξηση τιμής από 50 μέχρι 120%», όπως τόνισε.

 

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

 

Για την Εύβοια

«Είναι μια μεγάλη καταστροφή αυτή που ζήσαμε, έχουμε κάνει τα πάντα να κινηθούμε με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό. Παρακάμψαμε τις χρονοβόρες διαδικασίες του δημοσίου γιατί υπήρχανε ιδιωτικές δωρεές και μπορέσαμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στις μελέτες και στις αναθέσεις των αντιδιαβρωτικών», δήλωσε συγκεκριμένα.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «τα αντιδιαβρωτικά έργα ξεκίνησαν ήδη μέσα σε ένα μήνα από την καταστροφή, τα αντιπλημμυρικά που είναι μεγάλα έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δύσκολες μελέτες θα είναι έτοιμες έχει το τέλος Οκτωβρίου και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στα «σκληρά» αντιπλημμυρικά και εννοώ ότι θα είναι με τσιμέντο, θα είναι τοιχία θα είναι ταμιευτήρες, θα είναι αυτά που θα θωρακίσουν πλήρως την περιοχή».

«Πιο γρήγορα δεν έχουν ξεκινήσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, δυστυχώς είναι μια μάχη με το χρόνο στη χειρότερη δυνατή περίοδο γιατί έχει αρχίσει το Φθινόπωρο. Κάνουμε τα πάντα για να θωρακίσουμε την περιοχή όσο γρηγορότερα γίνεται αλλά καταλαβαίνετε ότι όταν έχεις μια καταστροφή σε 500 χιλιάδες στρέμματα… δώσαμε προτεραιότητα να θωρακίσουμε κάποιες περιοχές, τα αντιδιαβρωτικά είχαν ήδη ξεκινήσει η νεροποντή ήταν απότομη και σε αρκετά μεγάλη ποσότητα και όπως ξέρετε στα καμένα πολλαπλασιάζεται ο όγκος των υδάτων που κατεβαίνει», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Αυτή τη στιγμή τρέχουμε να θωρακίσουμε, περιμένουμε την κακοκαιρία της Πέμπτης αποφασίστηκε να υπάρχουν από την προηγούμενη μέρα ειδικές δυνάμεις της ΕΜΑΚ, οι λεγόμενες υποβρύχιες δυνάμεις. Την Πέμπτη θα είναι η επόμενη κρίσιμη μέρα», ξεκαθάρισε για την επερχόμενη κακοκαιρία.

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, δήλωσε ότι «θα χρειαστούνε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν είναι δύσκολα μεγάλα έργα, δεν είναι κάτι που το στήνεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι μελέτες που κανονικά θέλουνε μήνες ολοκληρώνονται μέσα σε ενάμιση μήνα. Η Διεύθυνση Δασών Ευβοίας, οι δασολόγοι έχουνε κάνει μια πολύ καλή και πολύ γρήγορα τη δουλειά τους για να ετοιμάσουν τις μελέτες. Είναι μια περιοχή που η γεωμορφολογία επίσης δεν είναι σύμμαχός μας. Δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία των οικισμών και των κωμοπόλεων. Θέλει μεγάλη προσπάθεια να θωρακίσουμε αυτές τις περιοχές και μετά να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο για αυτό και θα έχουμε την ΕΜΑΚ εκεί από την προηγούμενη μέρα».

Τέλος, τόνισε ότι «γίνεται η καταγραφή, θα καταβληθούν τάχιστα οι αποζημιώσεις ξεκινώντας από μια προκαταβολή κατά το πρότυπο της αποζημίωσης των πυρόπληκτων, είναι όμως μια μεγάλη προσπάθεια, είναι μια μάχη με το χρόνο».

 

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για την επιτροπή Μπένου

«Αυτό είναι μια τεχνητή παρανόηση γιατί ο κ. Μπένος έχει αναλάβει την εκπόνηση του μεσομακροπρόθεσμου προγράμματος για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας δηλαδή στα επόμενα χρόνια πως θελουμε να είναι η Βόρεια Εύβοια. Είναι να αλλάξουμε το μέλλον μιας περιοχής αλλά αυτό είναι μεσομακροπρόθεσμο, δηλαδή οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστούν τους πρώτους μήνες του ’22», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.

 

Για τις ανατιμήσεις των προϊόντων

«Στον τομέα ευθύνης μου το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στην κτηνοτροφία γιατί οι ζωοτροφές έχουνε παρουσιάσει αύξηση τιμής από 50 μέχρι 120% μέσα στον τελευταίο χρόνο», ανέφερε ο υφυπουργός. «Έχουμε συστήσει μια ειδική επιτροπή στο υπουργείο να δούμε πως θα μπορέσουμε αφενός να εξορθολογήσουμε ορισμένα πράγματα γιατί συμβαίνουν και διάφορα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν στο εμπόριο των ζωοτροφών γιατί εξηγήστε μου πως γίνεται λίγες μέρες αφότου ανακοινώσαμε την μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στην Κρήτη να παρουσιάζεται ανατίμηση των ζωοτροφών. Για αυτό θα υπάρξουν έλεγχοι στο κύκλωμα εμπορίας των ζωοτροφών αλλά η μεγάλη πρόκληση είναι η αυτάρκεια της Ελλάδας, για αυτό και ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός, δεν γίνεται να ζούμε με εισαγόμενα. Η αυτάρκεια επεκτείνεται και στις ζωοτροφές. Πρέπει η Ελλάδα να έχει εθνική παραγωγή ζωοτροφών μεγαλύτερη για να μην είναι έρμαιο των διεθνών τιμών. Ο μεγάλος στόχος πρέπει να είναι αυτός να ενισχύσουμε την εθνική μας αυτάρκεια», έκλεισε.