Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο, διαπίστωσαν, στο πλαίσιο της 11ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι , κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, τόνισε ότι η Ελλάδα δείχνει ισχυρά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης που οφείλονται στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και στην πολύ καλή τουριστική περίοδο, παρά τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τη χώρα τον Αύγουστο.
Ο Επίτροπος Οικονομίας, τόνισε, επίσης, ότι η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα έχει εκπληρώσει μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ειδικά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τη φορολογική διοίκηση, την εκπαίδευση και την δημόσια διοίκηση. Ανέφερε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο της 12ης έκθεσης, αναμένεται μεγαλύτερη πρόοδος αυτό το μήνα, κυρίως στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας, στη δικαιοσύνη και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι προβλεπόταν μέχρι πρόσφατα και πρόσθεσε ότι δεν θα εκπλαγεί αν τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021 φτάσει τελικά το 6% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παρατήρησε, επίσης, ότι το επίπεδο του δημόσιου χρέους είναι υψηλότερο σήμερα από ότι πριν την πανδημία, κάτι το οποίο παραδέχτηκε ότι ήταν αναγκαίο, πλην όμως θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.