Την πεποίθησή του ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μια πολύ καλή επαγγελματική διέξοδο για αυτούς που έχουν «ανοιχτά μάτια» και προσαρμόζονται στην καινοτομική διαδικασία, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας από το βήμα του Youth Forum «project2030.gr» της ΟΝΝΕΔ, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
«Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα έχουν μέλλον, αρκεί να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η αγροτική παραγωγή διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει η «βαριά» βιομηχανία της χώρας. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι για την επόμενη επτετία με δεκαετία, ο κλάδος έχει στη διάθεσή του πάνω από 22 δισ. ευρώ (ΚΑΠ & Ταμείο Ανάκαμψης).
Περιγράφοντας τις πολιτικές που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ, τόνισε ότι «ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχουμε θέσει, είναι να φέρουμε περισσότερους νέους στον πρωτογενή τομέα».
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μετασχηματιστεί το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας με κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης τον πρωτογενή τομέα και με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, ο κ. Λιβανός, επανέλαβε, ότι αρχές του 2022 θα κατατεθεί ο εθνικός στρατηγικός τομέας για τη χώρα «που δυστυχώς δεν υπάρχει».
Τονίζοντας, δε, ότι η κάλυψη του κενού στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των ανθρώπων του κλάδου μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα, σημείωσε: «στόχος των πολιτικών μας είναι να σας προσφέρουμε προοπτικές, για να επιστρέψετε στην ελληνική γη, λειτουργώντας όχι απλώς ως αγρότες αλλά και ως σύγχρονοι επιχειρηματίες».
Απαντώντας σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις των συμμετεχόντων στο φόρουμ, ο κ. Λιβανός, τόνισε, ότι το ΥΠΑΑΤ προγραμματίζει μία σειρά αρδευτικών έργων που θα αλλάξουν τη μορφή στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, «που όμοιά τους έχει να δει η χώρα από τη δεκαετία του ΄60».
Ο κ. Λιβανός, ανέδειξε τη σημασία του προγράμματος για τους γεωργικούς συμβούλους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ανασύραμε από το συρτάρι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ήταν ανενεργό και πολύ σύντομα, οι αγρότες μας θα μπορούν να αντλούν συμβουλές και διευκρινίσεις για την δουλειά τους, δωρεάν».
Ανακοίνωσε, δε, ότι πολύ σύντομα δημιουργείται, υπό τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, μία δεξαμενή σκέψης (think tank), η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την εκπόνηση στρατηγικών κατευθύνσεων για τη διευκόλυνση όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και στην επιλογή καλλιεργήσιμων προϊόντων.