Χρυσόγονος: Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αρρωστημένος ηγεμονισμός του Αλέξη Τσίπρα

Όπως είπε, ο ίδιος συμμετείχε στο εγχείρημα να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ από σχήμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας

«Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αρρωστημένος ηγεμονισμός του Αλέξη Τσίπρα. Έχει μετεξελιχθεί σε προσωποπαγές μόρφωμα», τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δημοσιοποίησε τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη, ενόψει των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

 

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν αναλάβει την εξουσία το 2015, ήταν ίσως το πιο δημοκρατικό κόμμα στην εσωτερική του λειτουργία, ήταν κόμμα ομοσπονδιακού τύπου με τις συνιστώσες, χωρίς προσωπολατρία. Σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε κάτι που μοιάζει με τους Μιλγουόκι Μπακς, όπου ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι το “πρώτο” και το “τελευταίο βιολί”», επισήμανε.

Όπως είπε, ο ίδιος συμμετείχε στο εγχείρημα να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ από σχήμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας, πιστεύοντας ότι παρουσίαζε ένα δημοκρατικό DNA το οποίο, όμως, «εξαϋλώθηκε στην πάροδο του χρόνου». «Στην πορεία μετεξελίχθηκε σε προσωποπαγές σχήμα. Αυτοί οι ηγεμονικού τύπου σχηματισμοί, συνεπάγονται κάθε μορφής παθογένειες: από θέματα πολιτικής ηθικής, μέχρι θέματα καθορισμού πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Χρυσόγονος.

Ειδικότερα για την απόφασή του να δημοσιοποιήσει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και επομένως ούτε φοβάται, ούτε ελπίζει κάτι καταθέτοντας τις απόψεις του. Έκανε λόγο στα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η χώρα, λέγοντας πως «χρειαζόμαστε μια διαφορετική πολιτική», την οποία -όπως υποστήριξε- δεν μπορούν να δώσουν, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι έχει μια μονόπλευρη οπτική να κάνει αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων, αλλά όπως εξήγησε πρέπει να γίνει αναδιανομή πλούτου, όχι φτώχειας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αναπτυξιακή οπτική, δεν μπορεί να κάνει την “αγελάδα” της εθνικής μας οικονομίας να ξαναδυναμώσει, για να μπορέσουμε να την “αρμέξουμε”. Αν είναι ισχνή, τι να μοιράσεις στους φτωχότερους; Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αποκτήσουμε παραγωγικό μοντέλο για να παράγουμε κάτι. Αυτή τη στιγμή δεν παράγουμε, κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ο ένας πουλάει στον άλλον υπηρεσίες και τα περισσότερα αγαθά τα εισάγουμε από το εξωτερικό», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «ούτε η ΝΔ κατάφερε να δώσει την απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση» και επιπλέον, «δεν έχει στη λογική της την αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων, αλλά υπέρ των ισχυρότερων», φέρνοντας ως παράδειγμα τις τελευταίες ρυθμίσεις για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, που οδηγούν «ακόμη και κληρονομιές εκατομμυρίων ευρώ θα μένουν αφορολόγητες».

«Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Απαιτείται για νέα πολιτική πρόταση εξουσίας. Εφόσον δεν μπορούν τα δυο κόμματα εξουσίας, πρέπει να ψάξουμε αλλού. Αυτό το “αλλού” μπορεί να είναι μια μετεξέλιξη του σημερινού ΚΙΝΑΛ, το οποίο δεν είναι καν διεκδικητής εξουσίας, ή να αναδειχθεί ένα εντελώς νέο σχήμα, αλλά οι παρθενογενέσεις είναι δύσκολες», επισήμανε.

Όπως είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, το ΚΙΝΑΛ είναι μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, και «το δημιούργησε η ανάγκη να μετονομαστεί ο χώρος της κεντροαριστεράς, γιατί το όνομα του ΠΑΣΟΚ έφερνε αρνητικές συνδηλώσεις σε πάρα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Χρειάζεται μια μετεξέλιξη του ΚΙΝΑΛ και για το λόγο αυτό απαιτείται ένα ηγετικό πρόσωπο νέο και άφθαρτο. Πρόσωπα που είχαν ανάμειξη στα γεγονότα της εποχής της κρίσης από το 2009, δεν είναι εύκολο να επανασυνδέσουν αυτό τον πολιτικό χώρο με το μεγάλο σώμα των ψηφοφόρων του, που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν γίνει αυτό, θα μείνει κάτι σαν “ΚΚΕ του κέντρου”».

Ερωτηθείς, εάν θα επιστρέψει στην πολιτική μέσω του ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Χρυσόγονος επανέλαβε ότι δεν είναι επαγγελματίας της πολιτικής και απλώς θέλησε να εκφράσει έναν προβληματισμό ως ενεργός πολίτης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι αυτό ο καθοριστικός παράγοντας για τη στάση του.

Πηγή: Ertnews