Quantcast

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η κόντρα για τις εκλογές, οι ατάκες για «ψευτομαγκιές» και η «τρίπλα» για άλλο πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας

Τα σημαντικά κομμάτια της συνέντευξης Τύπου του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη 85η ΔΕΘ Θεσσαλονίκης

Το δικό του δίλλημα για τις επόμενες εκλογές έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα ζητήσει εκλογές.

«Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να προκαλέσει όποτε θέλει εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά… στο χέρι του είναι. Εάν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός ας το κάνει. Συμμέτοχος σε αυτή την ευθύνη δεν θα γίνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ τέτοια αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε έτοιμο. Εκείνο, όμως που παρατηρεί ο πρωθυπουργός είναι μια ταχέως επιταχυνόμενη φθορά και αυτή θέλει ακριβώς να αποφύγει», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Τα περί γαλοπούλας, οι κουτσαβακισμοί, οι ψευτομαγκιές δεν δείχνουν πυγμή αλλά μάλλον αδυναμία. Εγώ είμαι εδώ και θα είμαι εκεί σε όποια αντιπαράθεση. Να δούμε εκείνος πού θα είναι», συνέχισε αναφερόμενος στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις για τις εκλογές ανάμεσα στους δύο.

Αναφερόμενος μάλιστα πιο συγκεκριμένα στο δίλλημα που έβαλε ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ή εγώ ή το χάος. Μόνο που μάλλον δεν τον έχουν ενημερώσει οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι πως είναι πλέον αργά. Για την πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί;».

«Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι προγραμματικά. Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Αποφασιστικοί και με γνώση της ευθύνης μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέκλεισε πάντως με τον τρόπο του να μην είναι αυτός επικεφαλής της προοδευτικής κυβέρνησης.

Για τα μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης τους έχει αμελήσει και τους έχει στοχοποιήσει. Ήταν ανέμελοι για την πανδημία. Έτρωγαν ξύλο στις πλατείες. Πλήρωσαν το μάρμαρο της εργασιακής αντιμεταρρύθμισης, κόπηκαν μαζικά από τα ΑΕΙ. Οι νέοι δεν θέλουν gigabites αλλά όραμα».

«Ο κ. Μητσοτάκης τους πρότεινε ένα εξευτελιστικό πρόγραμμα με gigabytes κι ένα πρόγραμμα που δεν πριμοδοτεί με 1.200 ευρώ, αλλά με περίπου 100 ευρώ το μήνα τους νέους εργαζόμενους. Σκοπός του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι νέοι άνθρωποι να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν εδώ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Χρειάζεται συνολικό όραμα και προοπτική για να ανακοπεί το brain drain», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη ενόψει τη 85ης ΔΕΘ.

«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση και σημείωσε: «Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, θέλουν όραμα και συνθήκες ζωής και εργασίας».

Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» τόνισε.

Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους.

Μίλησε ακόμη για το σχέδιο για αξιοπρέπεια στην εργασία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε στην πανδημία επισημαίνοντας ότι «υπάρχει παταγώδης αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας και σημείωσε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. «Η χώρα από τον Αύγουστο και μετά είναι πρωταθλήτρια σε κρούσματα και θανάτους. Αυτή η πραγματικότητα έχει κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους. Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικό όπλο αλλά δεν προχωρά όπως έπρεπε. Είναι αρκετά χαμηλά τα νούμερα. Και υπάρχουν ευθύνες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την προοδευτική κυβέρνηση ανέφερε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αποκτήσει η χώρα προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει διαφορετική πολιτική, που θα απαντά στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην ανασφάλεια. Η χώρα θα συνεχίσει στη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση ή θα αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση; Θα υπάρξουν εκβιασμοί με δεύτερες εκλογές; Δεσμευόμαστε με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την ουσιαστική προϋπόθεση για προοδευτική κυβέρνηση. Η λαϊκή ετυμηγορία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις.».

Για τις γονικές παροχές 800.000 ευρώ σημείωσε: «Ανήθικο ο πρωθυπουργός να νομοθετεί για μια μικρή μειοψηφία του 0,4% μέσα στην οποία ανήκει ο ίδιος. Να την ορίσουμε τη μεσαία τάξη. Ποια είναι; Όταν είδαμε τα νούμερα, διαπιστώσαμε ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει το 13% των Ελλήνων. Που είναι η μεσαία τάξη λοιπόν; Αν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να πάει το αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ. Αλλά το πήγε στα 800.000 για κάθε παιδί. Για δύο παιδιά 1.600.000. Μιλάμε για 24.000 φορολογούμενος. Αυτό είναι στο μυαλό του».

«Μόλις για το 0,4% των Ελλήνων – βάσει ΕΛ.ΣΤΑΤ. – θα νομοθετήσει φοροελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης. Ας ερχόταν εδώ να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να έχει τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια κοινωνική ομάδα, στην οποία ανήκει και ο ίδιος βάσει του ”πόθεν έσχες” του. Αυτό είναι ανήθικο», συνέχισε.

Για την προοδευτική διακυβέρνηση είπε: «Θέλουμε προσωπικότητες έξω από το κόμμα. Θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί από την κοινωνία, τα κινήματα, την εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων, όχι μόνο εκπροσώπους του κόμματος. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του να είναι στην κυβέρνηση, απόφαση είναι να στηρίξουμε την κοινωνία».

«Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν εκπρόσωποι του ΣΕΒ στην κυβέρνησή μου. Είναι σ’ αυτήν του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.