Ανησυχία προκαλεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς μέσα σε μόλις 18 μέρες, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 18 του ίδιου μήνα, μετρά 689 νεκρούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κάθε μέρα του Σεπτέμβρη, η χώρα θρηνούσε πάνω από 30 νεκρούς ( εκτός από την 12η του μήνα που είχαν καταγραφεί 28 νέοι θάνατοι).
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους τις 18 πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου είναι από μόνος του τρομακτικός. Φοβίζει ακόμη περισσότερο αν συνδιαστεί με τις προβλέψεις για έκρηξη της πανδημίας τις επόμενες μέρες.
Οι ειδικοί, προειδοποιούν ότι, το άνοιγμα των σχολείων, ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους κλειστούς χώρους διασκέδασης, με δεδομένη την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα – θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ημερήσια κρούσματα, που εν συνεχεία θα οδηγήσουν σε αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνώσεων στις ΜΕΘ και στους θανάτους.
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Τα μέτρα που ελήφθησαν την Πέμπτη σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες που μπήκαν στο “κόκκινο”, ξύπνησαν μνήμες περασμένου Οκτωβρίου. Σε καθεστώς “αυξημένης επιτήρησης” εντάχθηκαν, οι πολύπαθες -από το δεύτερο κύμα- περιοχές : Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και Καβάλα.
Ταυτόχρονα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ευρύτερη περιοχή αρχίζει να εμφανίζει σημάδια επιβάρυνσης, εξαιτίας της νοσηλείας -σε συντριπτικό αριθμό- ανεμβολίαστων.
Έρχεται δύσκολη περίοδος – Ανησυχία για την Βόρεια Ελλάδα
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος. Σημείωσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας όσον άφορα στις απλές εισαγωγές και εισαγωγές σε ΜΕΘ, ωστόσο τόνισε ότι έχουμε αρκετούς θανάτους.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα νούμερα μπορούν να ελεγχθούν και ότι το σύστημα υγείας θα τα καταφέρει. Υπογράμμισε όμως ότι ο στόχος δεν είναι να υπάρχει ένα κρεβάτι για τους ασθενείς covid, αλλά να λειτουργήσουν κανονικά τα νοσοκομεία για τους non covid ασθενείς, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν περιοχές που προκαλούν ανησυχία και ανάμεσα σε αυτές είναι και η Βόρεια Ελλάδα.
Τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι έρχεται δύσκολη περίοδος με κλειστούς χώρους και ανοιχτά σχολεία.
Ερωτηθείς για τους αντιεμβολιαστές είπε πως υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού και πως στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι. Από την άλλη σημείωσε ότι υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησίας που στηρίζει τους εμβολιασμούς.
Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού
Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.