Για τις προκλήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μίλησαν οι Γεωργιάδης και Χαρίτσης στο συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist με το powergame.gr.
Γεωργιάδης: Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία
Με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ στη «φαρέτρα» της η κυβέρνηση πρόκειται να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό της για την προσέλκυση επενδύσεων, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Άδωνι Γεωργιάδη
- Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που θα τα χρησιμοποιήσουμε για την ψηφιακή οικονομία, την πράσινη μετάβαση, είναι σημαντικά για τη μεταμόρφωση ολόκληρης της χώρας, της οικονομίας.
- Πώς θα γίνει αυτό; Δημιουργήσαμε μια Επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τον κύριο Πισσαρίδη επικεφαλής που για 18 μήνες εξέτασε ενδελεχώς την οικονομία σε όλους τους τομείς και έδωσε στην κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα επόμενα πέντε χρόνια και το τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο.
- Κι όταν εξασφαλίσαμε τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το σχέδιο ήταν πλήρως εναρμονισμένο με τη χρηματοδότηση.
- Τι πρέπει να κάνουμε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα. Ποια είναι τα ορόσημα για να παρακολουθήσουμε τις πολιτικές υλοποίησης;
- Το Υπουργείο μου έχει ήδη δαπανήσει τα 100 πρώτα εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, όχι στα χαρτιά αλλά στην πράξη, στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα εκεί μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και είμαστε πανέτοιμοι τους επόμενους μήνες να δείξουμε ξανά αποτελέσματα στις οικονομικές μας πολιτικές.
- Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι σταθερό. Δεν υπάρχουν στον ορίζοντα πρόωρες εκλογές. Οι πρόωρες εκλογές καταστρέφουν την εμπιστοσύνη που θέλουμε να οικοδομήσουμε με τη διεθνή οικονομική κοινότητα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή η πιο πολιτικά σταθερή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Θα ήθελα να πάρω αφορμή από το τελευταίο σχόλιο του κυρίου Χαρίτση, ο οποίος είπε κάτι που ήταν σωστό, ότι μόνο 10% των επιχειρήσεων κάνουν εξαγωγές. Αυτό είναι το μεγάλο πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας μας, το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων. Το 92% των επιχειρήσεων στη χώρα δεν είναι επιλέξιμες για τραπεζική χρηματοδότηση γιατί είναι πολύ μικρές.
- Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης δεσμεύσαμε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ως κίνητρο για να υπάρξουν συνενώσεις επιχειρήσεων, να αυξήσουν το μέγεθός τους ώστε να είναι επιλέξιμες για τραπεζική χρηματοδότηση, να είναι διαφανείς, να είναι ανταγωνιστικές.
- Και σας είπα στην αρχική μου τοποθέτηση ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση, για την κοινωνία, για το έθνος τα επόμενα τέσσερα- πέντε χρόνια είναι να χρησιμοποιήσει αυτό το ευρωπαϊκό δώρο προκειμένου να μετασχηματίσει την οικονομία με τρόπο που θα μας κάνει πολύ πιο ανταγωνιστικούς από ότι ήμασταν τις τελευταίες δεκαετίες.
- Οπότε, συμφωνώ με το σχόλιο του κ. Χαρίτση. Απλά δεν ήταν δίκαιος όσον αφορά το σχέδιο. Το σχέδιο εμπεριέχει αυτό το σχόλιο.
- Όσον αφορά στο δεύτερο σχόλιό του για τον πληθωρισμό από τον ενεργειακό τομέα και όχι μόνο από αυτόν.
- Η πρόσφατη αύξηση του ενεργειακού κόστους σε όλο τον κόσμο, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει να κάνει με την πράσινη μετάβαση. Διότι αν συνέβαινε αυτό, θα το είχαμε δει και πριν την πανδημία. Ο πραγματικός λόγος είναι η πανδημία και πως η πανδημία επηρέασε την οικονομία όλου του πλανήτη. Με τρόπο πολύ βάναυσο θα λέγαμε.
- Πριν από ένα χρόνο υπήρχαν μέρες που το βαρέλι πετρελαίου κόστιζε μηδέν δολάρια. Και οι τιμές στην ενέργεια βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά για ολόκληρες εβδομάδες και μήνες.
- Όταν, λοιπόν, αντιμετωπίζεις το ζήτημα της ισορροπίας στην οικονομία δεν μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο της ισορροπίας εν μια νυκτί.
- Θα υπάρχουν κάποια σκαμπανεβάσματα και όσο πιο οξεία είναι η κίνηση προς την μια κατεύθυνση τόσο οξεία θα είναι και προς την άλλη. Έτσι λειτουργεί η φύση, ο κόσμος. Και η οικονομία δεν είναι τίποτα άλλο παρά φύση.
- Μετά μερικούς μήνες θα επανέλθει σε σημείο ισορροπίας. Οπότε δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε.
- Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα μπορώ να πω υπερήφανα ότι τον τελευταίο μήνα ήμασταν πρωταθλητές σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αιολική και ηλιακή ενέργεια, στην Ευρώπη. Το 2020 η ενέργεια που καταναλώσαμε ήταν, για πρώτη φορά, περισσότερη από Ανανεώσιμες Πηγές από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
- Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, νομίζω. Διαβάσαμε την ανακοίνωση πριν από μια βδομάδα ότι η Ελλάδα, έως σήμερα το 2021, έχει τις περισσότερες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές σε σχέση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα στον τομέα των ανανεώσιμων, όχι μόνο διότι πιστεύουμε στην πράσινη μετάβαση αλλά και για αυστηρά οικονομικούς λόγους: η πράσινη οικονομία θα παράξει ευημερία, πλούτο για τον ελληνικό λαό και θα αποτελέσει μία από τις πιο σημαντικές ευκαιρίες που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα για το εγγύς μέλλον.
- Διότι τόσο στην ηλιακή ενέργεια, όσο και στην αιολική, η Ελλάδα έχει φυσικά πλεονεκτήματα.
- Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος των πελατών μας.
- Όσον αφορά στο υδρογόνο, έχουμε πολλά λεφτά στις επενδύσεις για το υδρογόνο, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να μετασχηματίσουμε και την οικονομία.
- Όσον αφορά στην απολιγνιτοποίηση, είμαστε αποφασισμένοι ως χώρα όχι μόνο να πετύχουμε τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων, αλλά να το πράξουμε αυτό με τρόπο βιώσιμο και με τρόπο απολύτως παραγωγικό σε οικονομικούς όρους.
- Ακούω τους φόβους σχετικά με την κοινωνική συνοχή και τα λοιπά. Το σέβομαι, ναι. Χθες με τον Επίτροπο μιλήσαμε 1,5 ώρα μόνο για το σχέδιο κοινωνικής συνοχής και όπως σας είπα, δήλωσε δημόσια ότι είναι ένα από τα καλύτερα σχέδια που έχει δει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαρίτσης: Οι τρεις προκλήσεις για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση
Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως από την οικονομική κρίση, περάσαμε στην κοινωνική. Τώρα «βιώνουμε την κρίση της πανδημίας, το επόμενο στάδιο που θα βιώσουμε είναι οι ενεργειακή κρίση».
«Αυτοί οι καιροί είναι κρίσιμοι για την ελληνική οικονομία» προειδοποίησε και πρόσθεσε πως τώρα πρέπει να αναμορφωθεί το μοντέλο παραγωγής.
Αναρωτώμενος τι σημαίνει μεταρρύθμιση, απάντησε λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι στην απάντηση αυτού του τόσο ευρέος όρου και αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η Ευρώπη.
Η πρώτη πρόκληση είναι η «κλιματική κρίση και η μετάβαση σε ένα μοντέλο πιο πράσινης παραγωγής». Σε αυτό το σημείο ο κ. Χαρίτσης δεν παρέλειψε να επικρίνει την κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της «κακοσχεδιασμένη μετάβαση στο πράσινο μοντέλο», την οποία πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και οικονομίες όπως η ελληνική, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να προσαρμοστούν σε αυτές τις (πράσινες) πολιτικές» επεσήμανε.
Δεύτερη πρόκληση κατά τον Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι παντός είδους «ανισότητες». «Πολλά κομμάτια της οικονομίας δεν μπορούν να προσαρμοστούν όχι μόνο στην πράσινη παραγωγή, αλλά και στην ψηφιοποίηση και στους νέους τρόπους παραγωγής που ετέθηκαν κι από την Covid. Αν δεν υπάρχουν πολιτικές να αντιμετωπιστούν όλα αυτά με στοχευμένα προγράμματα […] τότε θα μεγαλώσουν αυτές οι ανισότητες» εξήγησε.
Τέλος, η τρίτη πρόκληση είναι κατά τον κ. Χαρίτση, «η παραγωγή προστιθέμενης αξίας». «Δεν μπορούμε να είμαστε μία χώρα εισαγωγής» επεσήμανε και πρόσθεσε πως ένα από τα κίνητρα επιστροφής στην ανάπτυξη είναι η αύξηση των εξαγωγών, η οποία και πάλι πρέπει να γίνει με στοχευμένες πολιτικές.