Τους δήμους που συμμετείχαν στην εκστρατεία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020» που στοχεύει στην αλλαγή νοοτροπίας των ευρωπαίων πολιτών ως προς τη χρήση εναλλακτικών, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, βράβευσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Πράσινο ταμείο.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη ζωή μας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ρεκόρ θερμοκρασιών που σημειώθηκε φέτος στη χώρα μας και στην συνεπακόλουθη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
«Φέτος καταγράφηκε ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα-ρεκόρ ενώ η αιχμή της κατανάλωσης έφτασε τις 10.500 μεγαβατώρες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σκρέκας. «Χρειάζεται να εφαρμόσουμε», συνέχισε, «μια πολιτική αντιμετώπισης, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των αιτιών και σ΄αυτό τον άξονα προχωρούμε, μεταξύ άλλων, με την απολιγνιτοποίηση και παράλληλα, πρέπει να προσαρμοστούμε και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης είπε ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες των δήμων «για να πάμε τις πόλεις μας ένα βήμα πιο μπροστά» και αναφερόμενος στην εκστρατεία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020» έκανε λόγο για έναν θεσμό που αποτελεί «βήμα προς ένα πράσινο μέλλον».
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση έκαναν και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και Νίκος Ταγαράς.
Στην εκδήλωση δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους δήμους Τρικαίων και Γρεβενών ενώ συνολικά βραβεύτηκαν οι δήμοι: Διονύσου, Λάρισσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ρόδου, Πτολεμαΐδας, Σερρών, Ρεθύμνου, Κοζάνης, Αλίμου, Ηρακλείου και Νέων Μουδανιών.
Τα δύο πρώτα βραβεία απονεμήθηκαν στο Ηράκλειο στην Κρήτη για τα συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγησης των μετακινήσεων που λειτούργησαν, σε συνάρτηση με την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης της ταχύτητας των οχημάτων κοντά σε σχολεία και στα Νέα Μουδανιά, στη Χαλκιδική, για τα μέτρα μόνιμης βιώσιμης κινητικότητας και ειδικότερα, για τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων, περιπτέρων και σταθμών στάσης και ξεκούρασης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των πεζοδρομίων της πόλης.