Ο ρόλος Πατέλη στις τραπεζικές διεργασίες και το δίδυμο Σταϊκούρα – Σκυλακάκη που δεν σπάει

*** Σε ποιον περνάει ατύπως η αρμοδιότητα του τραπεζικού συστήματος, μετά την απομάκρυνση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού

*** Σε ποιον περνάει ατύπως η αρμοδιότητα του τραπεζικού συστήματος, μετά την απομάκρυνση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού;

 

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προδικάσουν ότι από τη στιγμή που η θέση καταργήθηκε, λογικό είναι το χαρτοφυλάκιο της να «μείνει» στο υπουργείο και κατά συνέπεια στον προϊστάμενο του, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτή είναι η μισή αλήθεια, όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν όσοι ξέρουν.

^^^ Κι αυτό γιατί, τυπικά πάντα, ναι μεν ο «τσάρος» θα αναλάβει επισήμως τις συνεννοήσεις με τους τραπεζίτες, όμως, στην όλη διαχείριση του συστήματος βαρύνοντα λόγο αποκτά – από εδώ και στο εξής – ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης. Ο οποίος, ούτως ή άλλως, εμπλέκονταν στην όλη ιστορία από την εποχή Ζαββού, αλλά τώρα ο ρόλος του γίνεται πιο κεντρικός. Ο Πατέλης, για παράδειγμα, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή μαζί τους εδώ και καιρό. Και μάλιστα, με κρίσιμη ατζέντα.

### Για παράδειγμα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού είχε αποφασιστικό λόγο στις τελευταίες αυξήσεις τραπεζικών μετοχικών κεφαλαίων, στις μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις που έγιναν αυτόν τον καιρό, και όχι μόνο. Τέλος, είχε άποψη ακόμα για το μείζον θέμα «Ηρακλής», την περίπτωση της bad bank κλπ, κλπ. Και μια κι ο λόγος σε bad banks και τα σχετικά, να αναφέρουμε εδώ μια ακόμα κρίσιμη λεπτομέρεια:

@@@ Ο κ. Πατέλης έχει σαφώς καλύτερες σχέσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, σε σχέση με τον κ. Ζαββό, που βρίσκονταν σε μόνιμη τριβή με τον κεντρικό τραπεζίτη. Όπερ σημαίνει ότι οδεύουμε σε περαιτέρω εξομάλυνση του συστήματος. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει το Μαξίμου. Αν και να σημειωθεί εδώ ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμπιστευόταν τον Ζαββό και ήταν επί μακρόν υποστηρικτής του. Απλώς, τώρα, φαίνεται ότι έφτασε η ώρα να πέσουν οι τίτλοι τέλους.

*** Κι αφού ο λόγος σε κυβερνητικές αλλαγές, ας σημειωθεί εδώ και κάτι ακόμα: Κοινή είναι η εκτίμηση ότι αφού δεν έγιναν τώρα βασικές αλλαγές στον πυρήνα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να γίνουν ως τέλος της θητείας της. Όπερ σημαίνει ότι οδεύουμε με το δίδυμο Σταϊκούρα – Σκυλακάκη και τους διακριτούς ρόλους του. Ο ένας στο Οικονομικών, ο άλλος στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι πότε; Κρίνοντας με βάση το σκεπτικό του Μητσοτάκη, ως το τέλος της τετραετίας.

^^^ Εννοείται ότι μικροαλλαγές, στην πορεία, μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα, σε επίπεδο υφυπουργών. Αλλά μέχρις εκεί. Σημειωτέον ότι στον ίδιο κανόνα εντάσσεται το ευρύτερο πλέγμα του οικονομικού επιτελείου (πχ υπουργείο Ανάπτυξης και όχι μόνο). Το μότο είναι ίδιο για όλους: Αφού όχι τώρα, τότε ποτέ. ‘Η άντε (πολύ) δύσκολα.

### Εκτός μικρών διορθωτικών αλλαγών, επαναλαμβάνουμε…

*** Θα μείνουμε στο περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών και στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να σας αναφέρουμε ότι τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώνεται η γενικότερη ευφορία, αναφορικά με το πού τελικά θα κλείσει ο δείκτης της ανάπτυξης για φέτος. Θυμίζουμε ότι η αρχική επίσημη πρόβλεψη έκανε λόγο για 3,6%, που μάλιστα θεωρούνταν από ορισμένες πλευρές και αισιόδοξο. Ε, λοιπόν, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το β’ τρίμηνο τα δεδομένα αλλάζουν και σε αυτό το επίπεδο.

^^^ Κι αυτό γιατί οι τελευταίες εκτιμήσεις – από Έλληνες και ξένους αναλυτές – φτάνουν να μιλούν πλέον για “πολύ πάνω κι από το 5%”. Προσοχή: από φέτος. Όχι από το 2022. Αν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί ή όχι, θα το ξέρουμε σύντομα. Πιθανότατα με την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά.

### Το γεγονός πάντως ότι τα έσοδα από το μέτωπο του τουρισμού θα φτάσουν στο 50% των εσόδων της χρονιάς – ρεκόρ (2019) ενισχύει τις πιθανότητες (και) η πρόβλεψη αυτή να βγει αληθινή. Υπομονή.

Πηγή: powergame.gr