Μίκης Θεοδωράκης: Το τελευταίο αντίο από Γαβρά και Βασιλικό στη Μητρόπολη

Ο αποχαιρετισμός στον συνθέτη του «Ζ»

Μια τελευταία συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη είχαν Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός, που θέλησαν να πουν το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Οι δυο τους πήγαν μαζί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών. Εμφανώς συγκινημένοι, μετείχαν στο λαϊκό προσκύνημα.

Η σύμπραξή τους με τον Μίκη οδήγησε σε μια μεγάλη επιτυχία, την ταινία «Ζ» με θέμα τη δολοφονία Λαμπράκη. Όταν η ταινία βρισκόταν στο στάδιο της παραγωγής, ο Μίκης βρισκόταν εκτοπισμένος και κυνηγημένος από τη Χούντα.

Η ταινία στηρίχθηκε στο ομώνυμο βιβλίοτου Βασίλη Βασιλικού. Το σενάριο έγραψε ο διάσημος Ισπανός συγγραφέας Χόρχε Σεμπρούν και το σκηνοθέτησε ο Κώστας Γαβράς. Η μουσική επένδυση έχει τη σφραγίδα του Μίκη. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

gavras_vassilikos_mikis1
gavras_vassilikos_mikis2

Το «Ζ», με πρωταγωνιστές τους Ιβ Μοντάν, Ειρήνη Παππά, Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Ζαν Περέν, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ απέσπασε και το Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε για τη μουσική του με το βρετανικό βραβείο BAFTA.

 

gavras_vassilikos_mikis3
gavras_vassilikos_mikis4