Βασίλισσα Ελισάβετ: Το «όχι» της στον Τζόνσον που ήθελε να χαλαρώσει τα μέτρα στην κηδεία του Φιλίππου

Η νέα αποκάλυψη επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον Βρετανό πρωθυπουργό που «στροβιλίζεται» στη «δίνη» του Partygate

Μια ακόμα αποκάλυψη στον βρετανικό Τύπο έρχεται να αμαυρώσει έτι περαιτέρω την εικόνα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που τις τελευταίες μέρες η καρέκλα του «τρίζει» εξαιτίας των πάρτι που είχε διοργανώσει η Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω πανδημίας το 2020 και το 2021. Ο Βρετανός πρωθυπουργός «στροβιλίζεται» στη «δίνη» του Partygate και το πολιτικό του μέλλον είναι πιο αβέβαιο από ποτέ με αρκετούς βουλευτές των Τόρις να εργάζονται παρασκηνιακά για την απομάκρυνσή του από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε προτείνει στην βασίλισσα Ελισάβετ να κάνει μια εξαίρεση στα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, ώστε να παρακολουθήσουν περισσότερα άτομα την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου και μάλιστα, χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις. Ο βασιλικός σύζυγος απεβίωσε τον περασμένο Απρίλιο σε ηλικία 99 ετών. Εκείνη την περίοδο στην Βρετανία είχε επιβληθεί αυστηρό λοκντάουν και στις κηδείες επιτρεπόταν η παρουσία μόνο 30 ατόμων. Ο Φίλιππος έφυγε από τη ζωή στις 9 Απριλίου και η κηδεία του τελέστηκε στις 17 του μήνα. Πριν την κηδεία αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ επικοινώνησαν με το παλάτι για να προτείνουν στην Ελισάβετ προσωρινή άρση των μέτρων για την κηδεία του συζύγου της.

Η βασίλισσα απέρριψε την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού για χαλάρωση των μέτρων στην κηδεία του συζύγου της και δήλωσε πως ήθελε να δώσει το παράδειγμα στον βρετανικό λαό προσθέτοντας πως δεν θα ήταν δίκαιο για όσους έχουν χάσει τους αγαπημένους τους να έχει εκείνη μια ειδική μεταχείριση. Μάλιστα, η μονάρχης εφάρμοσε κατά γράμμα τα μέτρα για την πανδημία τηρώντας τις αποστάσεις μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Αίσθηση είχε προκαλέσει εκείνη την ημέρα η εικόνα της Ελισάβετ, που με σκυμμένο το κεφάλι καθόταν μόνη στην εκκλησία τηρώντας με ευλάβεια τις αποστάσεις από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και θρηνούσε την απώλεια του επί 73 χρόνια συζύγου της.

Συνολικά 30 ήταν οι προσκεκλημένοι στην κηδεία του Φίλιππου, παιδιά, εγγόνια και ανίψια καθώς και η επί χρόνια πιστή του «φίλη», Πένι Μπραμπούρν, κόμισσα του Μαουντμπάτεν. Όλοι φορούσαν μάσκες ενώ είχε απαγορευτεί στους ντόπιους να πλησιάσουν το Κάστρο λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, εξαιτίας της πανδημίας.

Δύο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου

Την παραμονή της κηδείας του Φίλιππου έγινε γνωστό πως στην πρωθυπουργική κατοικία διοργανώθηκαν δύο πάρτι ενώ στη Βρετανία είχε κηρυχθεί εθνικό πένθος. Όπως αποκάλυψε η Telegraph στις 16 Απριλίου σύμβουλοι και εργαζόμενοι στη Ντάουνινγκ Στριτ διοργάνωσαν δύο διαφορετικά πάρτι, το ένα για την αποχώρηση του Τζέιμς Σλακ, διευθυντή Επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού και το άλλο για τους προσωπικούς φωτογράφους του Τζόνσον. Στα πάρτι το κρασί έρεε άφθονο, οι συμμετέχοντες χόρευαν ενώ όταν τα ποτά άρχισαν να τελειώνουν κάποιος από τους παρευρισκόμενους πήγε με μια βαλίτσα σε παρακείμενο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει μερικά μπουκάλια κρασί.

Μετά την σχετική αποκάλυψη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την Ελισάβετ. Πάντως, ο ίδιος δεν συμμετείχε σε αυτά τα δύο πάρτι καθώς εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς.

Μετά τα δημοσιεύματα για την προσφορά του Τζόνσον στην Ελισάβετ ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός και απάντησε σε δημοσιογράφους: «Απλώς, δεν σχολιάζω δημοσιεύματα που έχουν σχέση με το παλάτι ή όποιο διάλογο έχουμε ή δεν έχουμε με αυτό».